Ayvalık Sarımsaklı Plajı Konaklama ve Gezi Rehberi

Kısa bir tatil için bu sefer Ayvalık’ı seçtim. Ayvalık Sarımsaklı’da şimdiye kadar hiç kalmamıştım. Suyu genelde soğuk olduğundan Ağustos ayı için iyi bir seçim olacağını düşündüm. Özellikle ailecek deniz keyfi istediğimden Ayvalık Sarımsaklı Plajı’nı denemeye karar verdim.

Sarımsaklı’ya İstanbul’dan ulaşmak oldukça kolay. Yenikapı-Bandırma arasını yaklaşık 2.5 saatlik feribotla geçtikten sonra yol arabayla 2.5-3 saat daha sürüyor. Yol çok rahat, 2 şerit, düz, temiz bir yok. İstanbul’dan çıkıp öğlene Ayvalık’a varmak mümkün. Aynı şekilde de gece geç saat feribot alıp plaj keyfinizi dönüş günü akşama kadar sürebilirsiniz.

Bir günümü tekne turuna ayırdım. Bunun dışında sabahtan akşama kadar plajda kalıp bol yüzmeli ve dinlenmeli bir tatil planlıyordum. O yüzden hem hesaplı hem de temiz ve keyifli bir otel arayışına geçtim.

Lüks, bilindik oteller olmadıkça herşey dahil hatta tam pansiyon otelleri tercih etmiyorum. Çünkü yemekleri genelde yenir düzeyde olmuyor. Ayvalık Sarımsaklı’da oda kahvaltı seçeneklere baktım. Böylece öğlen Ayvalık tostu, akşam da farklı lezzetler deneyebilirdim.

İnternetteki yorumları da gözönüne alarak fiyatı da uygun geldiğinden Türk Evi Butik Otel‘i seçtim. Gitmeden önce telefonda konuştuğum Ender bey ve Hasan bey memnun kalacağım konusunda garanti verdiler, ben de memnun kalacağımı hissettim 🙂

Ayvalık Sarımsaklı’da nerede kalınır: Türk Evi Butik Otel

Eşimin kuzeni dahil 3 büyük 2 çocuk için hesaplı olsun diye tek oda aldık. Nasılsa sabah kahvaltıdan sonra çıkıp akşama kadar odaya gelmeyecektik.

Toplam 12 odası olan Türk Evi’nin 30m2’den büyük odaları var. Sıkışık olur mu diye korkmuştuk ama odamız gerçekten geniş ve ferahtı, çok rahat kaldık. Odada klima, televizyon, buzdolabı vardı. Televizyon küçüktü ama farketmez, bir kere dahi açmadık, çocuklar akşam odaya geldiklerinde uyumaya hazırlardı 🙂

Türk Evi Butik Otel - Ayvalık Sarımsaklı
Türk Evi Butik Otel

Otelin diğer misafirleri de çok iyi insanlardı, çocuklar hemen kaynaştılar. Otel sahibi Ender bey ve işletmecisi Hasan bey her an yardıma hazır durumda. Ne sorunuz olursa sorabilirsiniz. Tekne turu mu, nerede yemek yenir mi, nereler görülür mü… Aklınıza gelen her soruyu çekinmeden sorabilirsiniz.

Türk Evi Butik Otel odası
Türk Evi’nde kaldığımız oda oldukça genişti

Türk Evi’nin tüm misafirlerine yetebilecek, keyifle sakin vakit geçirebileceğiniz, kahvenizi yudumlayabileceğiniz güzel bir bahçesi var. Ender bey özenle her köşesiyle uğraşıyor.

Açıkçası web sitesindeki fotoğrafları ile gerçeğin tuttuğu nadir otellerden biri. Genelde öyle bir fotoğraf çekiliyor ki otele vardığınızda yanlış yere geldiğinizi sanırsınız. Türk Evi’nde ise internette gördüğünüze ulaşıyorsunuz, bu güzel.

Bahçede sabah kahvaltıları ayrı bir keyif. Kahvaltı içeriği çok zengin değil ama yeterli. Bence zaten karnınızı çok doyurmayın ki öğlene Ayvalık tostuna yer kalsın 🙂

Türk Evi sahil caddesinin bir arka sokağında. Sahildeki otellerin de önünden yol geçiyor zaten, ek olarak 1 yol daha geçiyorsunuz. Yani sahile ulaşmanız 2-3 dakika sürüyor en fazla. Arka sokakta olması belki daha da iyi, gece sahil yolundaki kalabalığın gürültüsü gelmemiş oluyor.

Türk Evi Butik Otel bahçesi
Türk Evi’nin bahçesi bir köşede keyifli vakit geçirmek için ideal

Otelin bence en önemli özelliklerinden biri, ki benim seçim nedenlerimden biri oldu, anlaşmalı plajı olması. Fiyatı ne olursa olsun plaja gidip bir de şemsiyeye, sezlonga para vermeyi, yer kapmak için koşturmayı sevmiyorum. Yazlıkta kalanlar kendi şemsiyesini getirip sahilde her yere kurabilir ama Ayvalık Sarımsaklı sahilinde bulunan tüm şemsiye ve şezlonglar özel işletmeler tarafından kiralanıyor.

Sahil caddesinde bir otelde kalsanız bile plaj anlaşması yoksa şemsiyeye para ödersiniz. Türk Evi sezonluk anlaşmış. Böylece otel misafirleri belirlenmiş plaj alanındaki şemsiye ve şezlongları kullanabiliyor. En kalabalık zamanda bile bu alandaki dolu şemsiye sayısı 3-4 sırayı geçmiyor, yani çok kalabalık olmaması da güzel. İşletilen plajda duş 3 TL, soyunma kabini kullanımı 3 TL gibi her şey normalde ücretli ama Türk Evi misafirleri bunları da ücretsiz kullanabiliyor.

Kısaca ben otelden çok memnun kaldım. Bir daha Ayvalık’a ne zaman giderim bilmiyorum ama herkese rahatlıkla tavsiye edebileceğim hesaplı bir butik otel. En önemlisi de işletmecileri müşteri memnuniyeti için ellerinden geleni yapıyorlar.

Eğer otelde daha çok vakit geçirmeyi planlıyorsanız ve 2-3 kat daha fazla para vermek istiyorsanız Cunda’daki lüks butik otelleri deneyebilirsiniz ama benim tarzım için Türk Evi Butik Otel iyi bir seçim oldu.

Ayvalık Sarımsaklı Plajı ve Denizi

2 ay önce Rio de Janeiro’daki Copacabana plajındaydım. Hatta detaylı bir yazı yazmıştım, Copacabana’nın beni biraz hayal kırıklığına uğrattığını, beklediğim kadar güzel bir plaj olmadığından bahsetmiştim. Sarımsaklı Plajı’nı görünce düşüncelerim kendimce doğrulandı. Tamam, Copacabana’daki kum yok, kumsal bir çakıllı (ki hissedilmiyor, sadece dikkatli bakınca farkediliyor) ama Ayvalık Sarımsaklı çok daha geniş ve uzun bir plaj. Ayrıca denize girilebilir bir plaj. Hem de ne deniz! Copacabana’da ancak dalga sörfü yapabilirsiniz. Copacabana’da yüzmenin imkanı yok, hatta çoğu bölgede yüzmek yasak.

Sarımsaklı’nın denizi son zamanlarda gördüğüm en güzel denizlerden biri. Su çok temiz ve berrak. Tamam, hafif soğuk ama bir kere girdikten sonra yüzerken üşümüyorsunuz. Haziran ayında soğuk su sevmeyenler için zorlayabilir ama. Ağustos-Eylül daha uygun vakitler gözüküyor.

Plaj ne kadar kalabalık da olsa yüzme alanı geniş olduğundan denize girince rahat rahat yüzüyorsunuz. Ona buna çarpacağım derdi yok. İsterseniz su sporları imkanı da var. Zaman zaman hafif rüzgar çıkabiliyor ama ben dalga görmedim, deniz hep sakindi. İstanbul’a yakın mesafedeki belki de en güzel deniz seçeneklerinden biri bence Ayvalık Sarımsaklı plajı.

Ayvalık’ta Tekne Turu

Ayvalık’a gelip de tekne turu yapmamak olur mu? Ayvalık’a git-gel ile uğraşmamak için tekneye Ayvalık Sarımsaklı Plajı’ndan bindik. Tek dezavantajı, yüzme duraklarına gidene kadar uzun bir yol yapmasından dolayı Ayvalık’tan kalkan teknelere göre daha az yüzme molası veriyor. Sabah 11’de kalkıp akşam 6’da döndük ama yüzmek için toplasak 1.5 saatlik vaktimiz oldu.

Tekne turları benzer rotalar izliyor. Tavsiye üzerine Doğanay Tur ile çıkacaktık ama teknede su kaydırağı olduğundan mı bilmiyorum teknede yaklaşık 300 kişi vardı. Bırakın üst kattaki tek sıra oturacak yerleri insanlar ortada bağdaş kurup oturuyordu. Genç ve bekar olsam muhtemelen iyi bir tercih olabilirdi ama artık kalabalık ortamlar benim için keyiften ziyade işkence oluyor. O yüzden daha sakin olan, deniz kenarında boş masaları olan Sudem Tur‘un teknesi ile çıktık.

Ayvalık tekne turu
Ayvalık tekne turlarında papalinaları yiyebildiğiniz kadar yiyin.

Ayvalık’taki tekne turlarının başka yerlerdeki tekne turlarından pek farkı yok. Belki de tek fark öğlen yemeğinde sınırsız papalina yiyebilmeniz. Hamsi gibi kızartılmış papalinaları kılçığı, kuyruğu ile beraber direkt yiyebilirsiniz. Mevsimi geçtiğinden papalinalar muhtemelen buzluktan geliyordu ama o açlıkla gene de patlayana kadar keyifle yiyorsunuz 🙂

Cunda Adası

Cunda adası krep
Cunda’da krepler hiç fena değil!

Ayvalık’a gelip de Cunda adasına uğramamak olur mu? Tekne turu sırasında 1 saatliğine durmuştuk. Bir de arabayla akşam uğradık. Sahilinde yürüyüp krep ve dondurmamızı yiyerek akşamı tamamladık. Cunda’nın merkezi küçük. Balık yemeği düşünmüyorsanız açıkçası ben bu kadar yol gitmeye değecek bir şey göremedim. Ayvalık Sarımsaklı’dan ulaşması yaklaşık 45dk sürüyor. Tekne ile koylarını ziyaret etmek daha mantıklı gözüküyor.

Ayvalık Tostu ve Ayvalık Sarımsaklı’da yemek

Ayvalık tostu
Ayvalık tostu rulez!

Eveeet.. Sıra yemek zamanı… Ayvalık tostu Ayvalık’ta yenir derler, doğruymuş! 5-6TL’e satılan bu tostun içinde yok yok. Gerçekten lezzetli, ne diyeyim, gelin yiyin. Nerede olduğu pek fazla farketmiyor gibi, Ayvalık’taki herkes Ayvalık tostunu güzel yapıyor gibi 🙂

Cunda’da bir çok balık restoranı var. Bu gidişimde Sarımsaklı’da balık restoranına gittiğimden bir de Cunda’da gitmedim.

Ayvalık Sarımsaklı merkezindeki Mavi Deniz restoranı’nda yedim. Balık idare eder, balık dışındakileri ise zayıf buldum. Karides güveç önceden hazırlanmış, ısıtıp getiriyorlar. Salata aşırı limonlu vs… Çok da keyifli bir yemek olmadı.

Ayvalık Taş Fırın
Pide ve lahmacun için Taş Fırın doğru seçim.

Pide, lahmacun, döner için ise Taş Fırın‘ı tavsiye ederim. İşkembe çorbası da fena değil. İskender, pilav üstü döner, kuşbaşılı pide ve lahmacununu denedim hepsi güzel. Hem öğlen hem akşam yemeği için iyi bir seçim.

Bir kaç tane de ev yemekleri ve zeytinyağlı yemekler yapan yerler var. Elif adındaki restoranda yedim. Beni çok tatmin etmedi. Zeytinyağlı tabağını lezzetli bulmadım.

Eğer Salı gününe rastgelirseniz Sarımsaklı’da pazar kuruluyor. Pazar girişindeki gözlemeciyi tavsiye ederim. İlk defa patlıcanlı gözleme yedim, beğendim. İstanbul pazarlarındaki gözlemecilere duyurulur 🙂

4 gecelik Ayvalık Sarımsak’lı tatilimden oldukça keyif aldım. İstanbul’a yakın olması haftasonu tatilleri için de güzel bir alternatif haline getiriyor. Ayvalık Sarımsaklı plajı ve denizi için tekrar geleceğim kesin!

Ayvalık Sarımsaklı'da doğumgünü
Hem ofisteki ekibimin hem de ailemin doğumgünümü kutlaması Ayvalık tatilime hoş sürprizler ekledi.
Paylaş, keyfine var!

Yazar: Ilker

İlker Üstüner, kurumsal bir şirkette yöneticilik yapmakta. Gezi ve seyahatlerinde özellikle lezzet ve yeni tatlar peşinde koşan İlker, keşiflerini yazılarıyla paylaşmakta.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir