Dropshipping Nedir? Drop Shipping Nasıl Yapılır?

Dropshipping, stoksuz çalışarak tedarikçiden direkt olarak müşterilerinize ürün sattığınız e-ticaret modelidir.

Dropshipping’in bu kadar popüler olmasındaki sebep çok küçük yatırımlarla ve günde sadece bir kaç saatinizi harcayarak yapabilmenizdir.

Teorik olarak drop shipping’i herkes yapabilir ama deneyenlerin çoğunun istediği başarıya ulaşamadığını gözlemledim. İşte bu yüzden dikkat etmeniz gereken noktaları yazmak istedim. Özen gösterip emek harcadığınızda karşılığını alacağınızı düşünüyorum.

Bu yazımda drop shipping nasıl çalışır ve Shopify+AliExpress dropshipping modeli nasıl uygulanır anlatıyorum. Amazon dropshipping için ise ayrı bir detaylı yazım var.

Önce çok kısa olarak tekrar bir drop shipping nedir ve drop shipping’in çalışma mantığına bakalım:

Drop shipping nedir, nasıl çalışır?

Drop shipping aslında çok kolay bir çalışma prensibine sahip: Müşteriye ürünü bizim yerimize tedarikçimiz gönderiyor.

Tedarikçimiz, anlaşmalı olduğumuz tedarikçi, fabrika, üretici olabilir. Ama çabuk başlayabileceğiniz, herkesin yapabileceği drop shipping’den bahsediyorsak bu AliExpress’teki satıcılar oluyor. Rekabetçi olabilmek için şu anda tek kaynağımız AliExpress.

Drop Shipping Nedir

 

Şemada da gösterdiğim gibi drop shipping sırasıyla şu adımlarla çalışır:

  1. Müşteri e-ticaret sitesini ziyaret eder ve satın alma yapar. Bu adımda müşteri ödemeyi e-ticaret sitesine yapmış olur.
  2. Gelen sipariş üzerine e-ticaret yöneticisi siparişi AliExpress’teki tedarikçisine geçer. Müşterinizin isim, adres, kargo bilgilerini ve hangi ürünün gönderilmesi gerektiğini belirtiyorsunuz. Bu adım Shopify ile çok kolay olabiliyor, birazdan bahsedeceğim. Aynı anda ürünün maliyeti olan ödemeyi de AliExpress satıcısına yaparsınız.
  3. AliExpress satıcısı gelen sipariş üzerine ürünü müşterinize kargolar.

Bu kadar basit!

Peki, müşteri iade etmek isterse ne olacak?

Ürünün varması haftalar sürüyor, müşteri bekleyecek mi?

AliExpress’in dezavantajları nelerdir?

Bu iş için şirket kurmam gerekiyor mu?

Ve daha bir çok soru aklınıza gelebilir.

Bu soruları cevaplamadan önce neden drop shipping bu kadar popüler, avantajları nelerdir bir bakalım:

Neden Drop Shipping? Drop Shipping Yapmanın Avantajları

  1. Düşük giriş maliyeti. Fiziksel bir mağaza açmanın onbinlerce TL tutmakta. Standart bir e-ticaret sitesi de stok maliyeti, kargolama için gereken eleman maliyetlerinden dolayı fiziksel mağazadan az da olsa hala bir sermaye gerektirir. Drop shipping sermaye gerektirmeden direkt başlayabileceğiniz e-ticaret modelidir.
  2. Sıfır stok riski. Standart bir e-ticaret sitesi için aldığınız stoğu satamadığınızda maliyetine katlanmanız gerekmekte. Zarar bile edebilirsiniz. Kendi ürünlerinizi satıyorsanız da benzer bir durum. Üretim maliyetiniz, satamadığınız zaman size zarar yazar. Drop shipping sisteminde stoksuz çalıştığımızdan stok riskimiz sıfırdır. Stok maliyetimiz yoktur çünkü stoğumuz yoktur.
  3. Hızlı e-ticarete giriş. Ödeme altyapınız hazırsa Shopify ile drop shipping e-ticaret sitenizi 1 günde açabilirsiniz. Ürünleri üretmek ya da tedarik etmek için beklemeniz gerekmiyor. Sitenizi hazırladığınız, ürünleri yerleştirdiğiniz ve ödeme kanalını aktifleştirdiğiniz an satış yapmaya hazırsınız.
  4. Esneklik. Mağazanıza koyduğunuz ürünler satmıyor mu? Hemen ürünleri değiştirebilirsiniz. Tedarikçinizden memnun değil misiniz? Hemen başka bir tedarikçi seçebilirsiniz. Drop shipping yöntemi size büyük esneklik getiriyor. Belli bir ürüne ya da tedarikçiye bağımlı değilsiniz. Ne isterseniz onu satabilirsiniz.
  5. Dünyaya satış yapabilirsiniz. Bulunduğunuz yerden ürünlerinizi kargoya vermeye kalksanız yüksek kargo maliyetleri çıkabilir, gümrük sorunları olabilir, her ülkeye satış yapamayabilirsiniz. AliExpress, neredeyse tüm dünyaya sıfıra yakın kargo maliyeti ile gönderi yapabiliyor. Böylece biz de bu avantajı kullanarak tüm dünyaya satış yapabiliriz. Pazarımızın büyüklüğünü bir düşünün!

Temel avantajları saydım. Daha bir çok avantaj bulabiliriz ama bahsettiklerim drop shipping’i çekici kılmaya yetiyor bence. O yüzden daha fazla avantaj sıralamak yerine drop shipping nasıl yapılır ve nelere dikkat etmek gerekir ondan bahsetmek istiyorum.

Drop Shipping Nasıl Yapılır?

Drop shipping nedir anladıktan sonra drop shipping nasıl yapılır bir bakalım.

Drop shipping ile e-ticaret için yapmanız gereken:

  1. Satacağınız ürünleri belirlemek
  2. Belirlediğiniz ürünler için tedarikçi seçmek
  3. E-ticaret sitesi hazırlamak
  4. Ödeme altyapısını kurmak
  5. Reklam yaparak satışa başlamak
  6. Satış yaptığınızda siparişi tedarikçinize geçerek müşterinize ürünü göndertmek

Her adım üzerinden kısaca geçeceğim. Ama öncesinde bir konuya dikkat çekmek istiyorum:

Bazı adımlar basit olabilir, bazıları da basit gözükebilir. Ama bu konuları hafife alır, tek başınıza, yeterince zaman ve emek harcamadan yapmaya kalkarsanız şu anda drop shipping işini deneyen binlerce diğer girişimciden biri olursunuz.

Fark yaratmak istiyorsanız zamanınızı ayırıp emek harcamalısınız. Bu işte, diğer bir çok iş gibi, deneyim konuşur!

Deneyim büyük ölçüde satın alınabilse de gene de iş sizde bitiyor. Vazgeçmemelisiniz. Doğru deneyim ve sabırla bu işe girişen diğerlerinin arasından sıyrılabilir, başarıya ulaşabilirsiniz.

Şimdi drop shipping için gereken adımlara tek tek kısaca bakalım. Çok daha detaylı halini piyasadaki çeşitli drop shipping eğitim programlarında bulabilirsiniz.

1. Satacağınız Ürünleri Belirlemek

Bu basamak diğerlerine göre basit gözüküyor ama aslında en kritik aşama. Doğru ürün seçmezseniz, satmayan bir ürün için reklam ve zaman harcamış olursunuz.

Ürün seçiminde 2 yöntem uygulayabilirsiniz:

  1. En popüler, en çok satan ürünleri bulabilirsiniz. Bunun için Google Trends, arama sonuçları gibi çıktıları kullanabilirsiniz. En basitinden AliExpress’te bir kategoriye girip satış sayılarına göre sıralayıp neyin çok sattığını görebilirsiniz. Bu yöntem basit olduğundan bu şekilde bulduğunuz ürünleri satan bir çok siteyle rekabet etmeniz gerekir.
  2. Niş ve potansiyeli yüksek ürünleri bulabilirsiniz. Bu yöntem daha zor. Şu anda popüler olmamasına rağmen hedef kitlenizin ilgilenebileceğini düşündüğünüz ürünleri bulabilirseniz ciddi kazanç sağlayabilirsiniz. Bu  genelde sizin de ilgi alanınız olan bir ürün ile başlayarak oluyor. Örneğin, kendiniz kampçılıkla ilgileniyorsanız “kamp yapmak isteyenler bu ürünü çok sever” diyebilirsiniz.

Çok satan ürünleri bulmak için detaylı bir dropshipping çok satan ürün bulma yazım var, devamını orada okuyabilirsiniz.

2. AliExpress Tedarikçisi Seçmek

Tedarikçi seçimi gene dikkat gerektiren bir konu olsa da bence drop shipping’in en basit basamağı. Eğer aceleye getirmezseniz iyi sonuç alacağınızı düşünüyorum.

AliExpress’te tedarikçi seçiminde bakacağınız bazı kriterler:

  • Tedarikçinin mağazası ne kadar zamandır açık? En azından 1 yıldır iş yapan firmaları tercih edin.
  • Tedarikçinin memnuniyet skoru kaç? %95 üstü bir memnuniyet, hatta tavsiyem %98 üzeri memnuniyet seviyesi olanları tercih edin.
  • Tedarikçinin en çok satan ürünlerindeki skoru kaç? En çok satan ürünlerinde en az 4 yıldız almış olması lazım.
  • Tedarikçinin gönderi sorunu var mı? Son zamanlarda sattığı ürünlere girip yorumlara bakın. Ürün ne kadar zamanda gidiyor, gönderilmediği oluyor mu? Yorum 5 yıldız olmasına rağmen içinde “ürün gönderilmedi ama ücret iadesi yapıldı” yazıyor olabilir, bu tarz tedarikçilerle çalışmamaya çalışın.
  • Tedarikçi ne kadar ilgili? Denemek için bir ürün hakkında satıcıya soru sorun. Ne kadar zamanda cevap veriyor önemli. Daha sonra sizin de iletişime geçmeniz gerekecek çünkü.
  • Tedarikçi drop shipping destekliyor mu? AliExpress’teki hemen her tedarikçi drop shipping destekliyor ama bunu da mesaj ile sormakta fayda var. Bazıları soruları anlamıyor bile. İngilizce seviyesi yetersiz bir tedarikçi ile iş yapmayın.

Tedarikçi seçerken acele etmeyin. Aceleyle ve özen gösterilmeden seçilmiş bir tedarikçi zaman ve para kaybetmenize yol açabilir.

En sağlıklısı, satmayı planladığınız ürünleri tespit ettiğinizde tedarikçiden 1-2 tane sipariş verin. Bakın bakalım ne kadar zamanda geliyor, ürün kalitesi iyi mi, herşey tam mı vs. Böylece tedarikçiyle beraber ürün seçiminizi de kontrol etmiş olursunuz.

3. E-ticaret Sitesi Hazırlamak: Shopify Dropshipping Nasıl Yapılır

İşte en kolay konu. Shopify hesabı açarak e-ticaret sitenizi aynı gün hazır hale getirebilirsiniz. Sonrasında tasarımla oynayabilir, satış artırıcı uygulamalar kurabilirsiniz. Hemen 14 günlük ücretsiz Shopify deneme hesabı açarak anında işe girişebilirsiniz.

Shopify Ücretsiz Deneyin

Peki neden Shopify kullanıyoruz? Neden Shopify yazımda Shopify’ın avantajlarını detayları anlatmıştım ama Drop Shipping özelinde Shopify bir avantaj daha getiriyor: Oberlo uygulaması ve Chrome uzantısı

Oberlo ile Shopify üzerinde çalışan mağazanız AliExpress ile entegre olmuş oluyor, manuel işler büyük ölçüde otomatik hale geliyor. Oberlo ile kısaca;

  • AliExpress’teki ürünleri, fotoğrafları ve açıklamaları ile mağazanıza kolayca aktarabilirsiniz.
  • Bir ürünün alış fiyatı değiştiğinde haberdar olursunuz. Dilerseniz satış fiyatınızı otomatik değiştirebilirsiniz.
  • Bir ürün tedarikçinin stoğunda biterse ya da satıştan kalkarsa haberdar olursunuz. Dilerseniz otomatik olarak siz de sitenizde ürünü “tükendi” olarak gösterebilirsiniz.
  • Müşterilerinize sattığınız ürünlerin siparişini AliExpress’teki tedarikçinize otomatik geçebilirsiniz. Müşterinin ismini, adresini al, AliExpress’e yaz gibi manuel işleri yapmanıza gerek kalmaz.

Shopify uygulama mağazasında Oberlo’ya alternatifler mevcut ama şu an için en kuvvetli uygulama Oberlo.

Shopify+Oberlo kombinasyonuna alternatifler de mevcut. WordPress üzerine WooCommerce ile e-ticaret yapıp üzerine WooDropShip gibi eklentiler kullanabilirsiniz. Ancak kurulum ve kullanım kolaylığı olarak Shopify+Oberlo öne çıkan çift.

Oberlo fiyat olarak da uygun. Shopify sitenizi açtıktan sonra uygulama mağazasından ücretsiz olarak ekleyip hemen kullanmaya başlayabilirsiniz. Giriş seviyesinde Oberlo ücret almıyor, sonrasında aylık 7,90$ ve 29,90$’lık paketleri var.

Oberlo ürün yükleme

BonusBONUS: Shopify drop shipping sitenizi ücretsiz temalardan biri ile açabilirsiniz. Çok satan ürünlerinizin listelenmesini engelleyen, sayaç, güven verici bannerlar gibi drop shipping mağazaları için gereken fonksiyonları barındıran, drop shipping için özel tasarlanmış bir tema arıyorsanız LabOrange’ın Shopify temasını tavsiye ederim. Üstelik “specialilker” kodu ile ekstra 20$ indirim alabilirsiniz.

4. Ödeme Altyapısı Kurmak

Hali hazırda e-ticaret işinde olmayanlar için en bilinmeyen, en zor gözüken konu ödeme altyapısının kurulması. Hakkınız var, çünkü bu alan biraz zaman ve yatırım gerektiriyor. Doğru planlanmazsa zaman ve para da kaybedebilirsiniz.

Öncelikle şunu belirteyim: Drop shipping vergisiz iş yapmak değildir.

kredi kartları

Ayda sadece bir kaç yüz dolar kazanacaksanız bireysel PayPal (Türkiye’de ikamet etmeyenler için) hesabından bile ilerlenebilir ama uzun vadeli, geçiminizi sağlayacak, iyi gelirli bir e-ticaret sitesi hedeflediğinizi  varsayıyorum. İşte o zaman bir şirketiniz olmalı ve şirketinizin olduğu yere göre verginizi vermelisiniz.

Dolayısı ile şirket kurmalı mıyım sorusunun cevabı: Evet.

Ama şirketi nerede kurmalısınız konusu detaylı bir konu ve mali müşavirlere danışmanızı tavsiye ederim. Çünkü bir çok alternatif mevcut:

  • Türkiye’de şirket kurabilirsiniz. Bu durumda Türkiye’deki PayU, iyzico gibi şirketlerden POS almanız gerekmekte. Drop shipping işine sıcak bakmadıklarından yeni firmaların bu servis sağlayıcılardan POS alması çok zor. Önceden mutlaka firmalar ile iletişime geçin. Mevcut bir şirketiniz ve Sanal POS’unuz varsa, iadelere (chargeback) dikkat ederek Türkiye’den dropshipping işinizi idare edebilirsiniz.
  • Amerika’da şirket kurabilirsiniz. Amerika’daki Stripe başta olmak üzere bir çok ödeme kanalını kullanabilirsiniz. Amerika’daki şirketinizi Usformation üzerinden 1 günde kurabilirsiniz. Ardından IRS’e (Vergi dairesi) faks ile başvurarak 4-5 günde vergi numarası alıp Stripe hesabınızı kullanmaya başlayabilirsiniz. En zor konu Amerika’daki şirketinize Amerika’ya gitmeden banka hesabı açmak olacaktır. Bunu da Payoneer business hesabı ile kısa vade için halledebilir, işiniz büyüdüğünde vekalet verip uzaktan banka hesabı açtırarak ödeme altyapınızı sağlıklı hale getirebilirsiniz. Not: Usformation’ı şahsen kullanmadığımdan, banka hesabı açılışı hakkında ne seviyede destek verdiklerini bilmiyorum.
  • Başka bir ülkede şirket kurabilirsiniz. Uzaktan banka hesabı açabildiğiniz Singapur, Hong Kong gibi offshore bir ülkede şirket kurabilirsiniz. Bu durumda da şirketinizin olduğu ülkeye göre ödeme kanalları (payment gateways) limitli olabilir, Türkiye’deki gibi başvuruları reddetme durumu olabilir. Ama en azından PayPal’ı kullanabilirsiniz.

Türkiye dışında şirket kurmanız durumunda kazandığınız paraları Türkiye’ye getirmek ve kişisel verginin beyan edilmesi gibi ek konular devreye girmekte. Yurtdışındaki şirketiniz için çıkarttığınız kredi kartı ile bazı şirket harcamalarını yapabilirsiniz. Geri kalanını da Türkiye’ye ya Türk bir şirketle faturalaşarak ya da kişisel hesabınıza beyan etmek üzere gönderterek getirebilirsiniz.

Bu arada şunu belirteyim: Drop shipping konusunda hedef müşterilerimiz öncelikle Amerika’da ve diğer İngilizce konuşulan ülkelerde. Türkiye’yi hedeflemiyoruz. Neden mi? Çünkü değmiyor, Türkiye pazarında drop shipping ile rekabetçi olmak mümkün değil. O yüzden Amerika’da şirket kurmak şu an için daha avantajlı gözüküyor.

5. Reklam Yaparak Satışa Başlamak

Sitemiz hazır. Geriye ne kaldı? Satış yapmak tabii ki.

Rekabetçi online pazarda artık reklamsız e-ticaret neredeyse imkansız. Ya Ebay, Amazon gibi pazar yerleri (marketplace) altından satış yapacaksınız ya da dijital reklamlarla kendi e-ticaret sitenize müşterilerinizi çekeceksiniz.

Reklam, daha doğrusu verimli, karlı reklam, drop shipping’in belki de en zor konusu. Uzmanlaşmanın fark yarattığı, güncel yöntemlerin takip edilmesi gerektiği, sürekli denemeler ile optimizasyon yapılması gereken bir alan.

Online reklamlarda bir çok mecra olmasına rağmen drop shipping yapıyorsanız ilk hedeflemeniz gereken mecra Facebook. İki sebebi var:

  • Ürünleriniz müşterlerinizin normalde online aradığı ürün değil ama karşısına çıkınca alacağı tarzda ürünlerse (ki genelde böyle oluyor) Google Adwords arama reklamcılığından fayda almanız zor.
  • Facebook, az bütçe ile nokta atışı hedefleyerek reklam yapabilmeye imkan tanıyor.

Reklam konusunda tavsiyem ürün başına günlük 5$ ve üstü ile başlamanız ama bütçenizi reklamlarınızın satış getirdiğinden emin olmadan çok da artırmamanız.

Verdiğiniz reklamların pozitif karlılık (ROI) sağladığından emin olun. Günde 5$’dan 10 gün reklam verdikten sonra 60$’lık bir satış yapınca seviniyor olabilirsiniz. Ama 60$’lık satışın 20$ ürün maliyeti, toplam harcadığınız 50$ reklam maliyetini düşündüğünüzde 10$ zarardasınız. O yüzden toplam maliyet hesabı ile ilerleyin.

Facebook’ta bir çok reklam türü var. Video reklam olabilir, farklı hedef kitleleri hedeflenebilir, sayfanızı beğendirme hedefli reklamlar, Instagram reklamı olabilir. İşin uzmanlarına danışmanızı, online rehber yazıları okumanızı, bu arada öğrendiklerinizi küçük denemelerle sürekli test etmenizi ve sonuçları doğru yorumlamanızı öneririm.

6. Satış yaptığınızda siparişi tedarikçinize geçerek müşterinize ürünü göndertmek

Dropshipping yaparken bir satın almanın en son basamağı olan ürünü müşteriye gönderme olayı Shopify+Oberlo ikilisi ile inanılmaz kolay oluyor.

Oberlo’yu ürün ekleme aşamasında zaten kurmuştuk. Şimdi tek yapmanız gereken AliExpress’e gidip login olmak. Sonra da Oberlo’ya gidip siparişler (Orders) bölümünden ürünleri sipariş vermek (Order products). Gerisini Oberlo yapacak:

Shopify Oberlo sipariş

Oberlo, AliExpress’e gidip ürünü bulacak, sepete ekleyip gönderi adresi olarak otomatik olarak sizden satın alan müşterinizin bilgilerini yazacak ve ödeme ekranına kadar gelecek. Tek yapmanız gereken kaydedilmiş kredi kartınızdan ödeme yapabilmek için öde düğmesine basmak. Bu kadar!

Tedarikçiniz ürünleri kargoya verdikten 3-4 gün sonra bir kargo takip numarası oluşacaktır. Bu takip numarasını gene Oberlo üzerinden senkronizasyon düğmesine basarak Shopify mağazanıza alabilir hatta müşterilerinize otomatik olarak e-posta ile gönderebilirsiniz.

Oberlo senkronizasyon

Oberlo Chrome uzantısı yükleyince AliExpress sayfası içine senkronizasyon seçenekleri düğme şeklinde geliyor.

DropShipping Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Drop shipping’e başlarken hem drop shipping nedir hem de dikkat etmeniz gereken konuları bilirseniz hazırlık olur ve ters bir durumla karşılaştığınızda çözüm için vakit kaybetmezsiniz.

Tedarikçiyi sürekli kontrol edin

Oberlo kullanarak tedarikçiye sipariş geçimini otomatik yaptığınızdan çoğu zaman tedarikçinin durumunu gözden kaçırabilirsiniz. Zaman içinde ürünleri azalmış, puan ve yorumları kötüleşmiş yani kalitesi düşmüş olabilir.

Eğer tedarikçinin kalitesindeki düşüşü yakın takip önce siz farketmezseniz müşterileriniz mağdur olup size şikayet olarak döndüklerinde farketmeye başlarsınız. Bu da hem zaman hem de iadelerden dolayı maddi kayıba yol açar.

Ürün stok durumlarını sürekli kontrol edin

Satmakta olduğunuz ürünün tedarikçideki stok durumu (Oberlo bunu da gösteriyor) azalırsa veya biterse bu ürün için yapmakta olduğunuz reklamlar boşa gidecek olabilir. Reklama yatırım yapmadan önce stoğun durumunu kontrol edin.

Tedarikçinizde stok kalmazsa büyük ihtimalle aynı ürünü sağlayabilecek başka bir AliExpress mağazası bulabilirsiniz ama zaman harcamanız ve müşterilerinizi bekletmeniz gerekecek. Bu duruma düşmemek sizin elinizde.

Alternatif ödeme altyapıları kullanın

Tek bir ödeme altyapısına bel bağlamayın. İşi hakkıyla yapmayan çok kişi olduğundan dolayı çoğu finansal firma drop shipping yapanlara pek iyi gözle bakmamakta.

Ödeme altyapınız ile geçici sorunlar yaşayabilir, güvenilir olduğunuzdan şüphe duyarsa hesabınız askıya alınabilir.

Bu gibi durumlara kredi kartı ödemesi için alternatif firmalarla sürekli anlaşma durumunda kalarak engel olabilirsiniz. Kendinizi kanıtlayana kadar temkinli, yedekli ve güven alanı içinde ilerleyin.

PayPal’a dikkat edin

Ürünü almadım, iade istiyorum diyen kullanıcılara PayPal’ın size sormadan hemen iade etmesi satıcı mağdur edebilmekte. Bunu bilen bazı müşteriler PayPal ödemesi alan siteleri istismar etmekte.

PayPal ile ödeme alacaksanız tetikte olun. PayPal yöntemini sadece belli limitin altında kabul ederek kısmi çözüm sağlayabilirsiniz.

PayPal konusunda ikinci dikkat etmeniz gereken şey de hesabınıza gelen para miktarı. Bireysel PayPal hesabınıza ayda yaklaşık 2000$’ı geçen bir meblağ gelirse PayPal hesabınızı business hesaba çevirmenizi isteyecek ve ek evraklar talep edecek. İstenilenleri sağlayamamanız durumunda hesabınızı kapatmaya kadar gidebilir. O yüzden PayPal’ı bireysel hesabınızdan ticari amaçla kullanmanızı tavsiye etmem.

Not: PayPal seçeneği sadece Türkiye’de ikamet etmeyenler için geçerli.

Verginizi unutmayın

Kazandığınız tüm para net karınız değil. Verginizi vermelisiniz. Bunu önceden öngörmeyip şirket hesabında para tutmazsanız vergi zamanı geldiğinde sıkıntı yaşayabilir, gecikme faizine sebep olabilirsiniz.

Şirketinizi kurduğunuz yerde fatura kesiyor ve kurumsal verginizi veriyor olmalısınız. Bireysel verginizi ise ikametinizin olduğu yani yaşadığınız yerde verirsiniz.

Örneğin Amerika’daki vergi yok gibi gözüken Delaware gibi bir eyalette şirket kurduğunuzda siz Amerikan vatandaşı değilseniz ve Amerika’ya fiziksel ürün satışı yapıyorsanız vergi çıkabilir. Evet, Delaware’de satış vergisi (sales tax) sıfır, yani KDV gibi bir vergi yok ama farklı gelir vergileri olabilmekte. Ayrıca kar etmeseniz bile yıllık beyannamelerinizi zamanında vermeyi unutmayın.

Vergi konusu şirketinizin bulunduğu ülkeye hatta eyalete, şirketinizin tipine (şahıs şirketi, tek ortaklı, çok ortaklı, holding vs…), ürünlerinizi sattığınız müşterilerin olduğu yere (şirketin olduğu ülke/eyalet mi, başka bir yer mi), şirket ortaklarının yerli yabancı olmasından başlayarak bir çok konuya göre farklılık gösterdiğinizden şirketinizin bulunduğu ülkenin vergi kanunlarına hakim bir mali müşavir ile ilerlemeniz en doğrusu olacaktır.

Müşteri memnuniyetini hep ön planda tutun

Açıklamaya bile gerek olmamalı ama müşteri memnuniyetini gözardı ederseniz ne iş yaparsanız yapın uzun soluklu olmayacaktır.

Memnun olmayan müşteriler tekrar alışveriş yapmayacak, çevresine tavsiye etmeyecektir.

Daha da kötüsü, memnun olmayan müşteriler geri iade talep edebilir, bankaya ya da ödeme altyapısına şikayet edebilir. Bu ödeme kanalınızın kapanmasına bile varabilir.

Drop Shipping İşinizi Nasıl Büyütebilirsiniz?

Satmaya başladık. Peki şimdi?

İşi büyütmek ve sürekliliğini sağlamak için artık bir sonraki basamağa geçmeye hazırız:

Mevcut müşterinize tekrar satın

Farkettiğiniz gibi drop shipping’in en büyük maliyeti müşteri kazanımı. Tek bir satış yapmak için yapacağınız reklam harcaması Shopify’a koca bir ay için verdiğiniz platform ücretinden daha fazla olabilir.

E-ticaret işinizi daha karlı hale getirmenin en kolay yolu mevcut müşterinize tekrar satış yapmak. Bunun da en kolay yolu müşterilerinizin e-posta adreslerine düzenli olarak yeni ürün önerileri, promosyonlar ve teklifler göndermek. Kısaca e-posta pazarlaması yapmalısınız.

Mevcut müşterilerinize sizi takip etmeleri durumunda Facebook sayfanız veya sosyal ağ hesaplarınız üzerinden de ulaşabilirsiniz. O yüzden bu hesaplarınıza da takibi teşvik edin.

Müşterinin sepetini büyütün

Reklam verdiğiniz ürün $30 olabilir. Ama gelen müşteriye bu ürünle beraber bir kaç ürün daha satabilirseniz gelirinizi 2 veya 3 katına çıkarabilirsiniz.

Çapraz satış yöntemlerinin hepsini uygulayın. Ödeme sayfasına gelirken ek ürünler önerin. İkinci ürüne ek indirim önerin. Bu tür teklifleri ayarlayan çok güzel uygulamalar Shopify uygulama mağazasında mevcut.

Gelen ziyaretçiyi satmadan bırakmayın

İngilizce “Conversion optimization” yani dönüşüm optimizasyonu e-ticarete yeni başlayanlar tarafından az önemsenen ama işinizin karlı olması ile zarar etmesi arasındaki farkı oluşturabilecek bir konu.

Dönüşüm oranını %1’de %2’ye çıkarmanız cironuzu 2 katına çıkarmanız anlamına geliyor. Hesap basit.

Müşterinin satın alma sürecini “psikolojik ikna” tekniklerle hızlandıracak, oranını artıracak uygulamalardan bahsediyorum.

Örneğin ürün sayfasındaki “indirim için son 3 saat” diyen bir sayaçın satın almaya pozitif etkisi olduğu kanıtlanmış.

Sepete eklemesine rağmen satışı tamamlamamış ziyaretçilerinizi de takip edip satışı tamamlamaları için ek indirim sağlayabilirsiniz.

Dönüşüm optimizasyonu derin bir konu ama Shopify ek uygulamaları sayesinde kolayca devreye alabilirsiniz. Bu uygulamaların çoğu ücretli ama emin olun iyi bir pazarlama uygulaması size maliyetinden çok daha fazlasını kazandırır.

Drop Shipping ile E-ticaret Sizi Bekliyor

Drop shipping nedir öğrendik. Herkes yapmak istiyor, bir çok kişi deniyor. Evet, rekabet artık çok fazla. Bu doğru. Ama işi doğru yaparsanız, emeğinizi ve zamanınızı ve yeri geldiğinde sermayenizi ortaya koyarsanız dropshipping hala yeni oyunculara ciddi paralar kazandırabilecek bir e-ticaret yöntemi.

E-ticaret sizi bekliyor. Durma, hemen bir Shopify dropshipping mağazası aç ve işe koyul!

Ayrıca Amazon Dropshipping yazıma da bakın derim.

Hala sorularınız mı var? Lütfen dropshipping ilgili sorularınızı bu mesaj altına yorum olarak bırakınız ki tüm okuyucular cevaplardan faydalanabilsin. Teşekkürler.

Drop shipping konusunda güncel bilgilerden, tiyolardan haberdar olmak istemez misin? Hemen ÜCRETSİZ haber bültenime abone olarak özel E-ticaret mesaj grubuma katılabilirsin.
Paylaş, keyfine var!

24 thoughts on “Dropshipping Nedir? Drop Shipping Nasıl Yapılır?

  • İlker hocam ne dropshippingle alakalı ne arasam siteniz çıkıyor 🙂 öncelikle bravo gerçekten siz nasıl yapıyorsunuz ? şirket kurdunuz mu biz yeni başlayacaklarla alakalı ne önerirsiniz ve birde youtube kanalınız var mı?

    • Merhaba, karşınıza hep benim çıkmamın nedeni dijital pazarlamada uzmanlaşmış olmam 🙂 Yoksa konu ile ilgili başka bir çok içerik üreten kişi var tabii ki.

      Yeni başlayacaklara en başta sabır dilerim 🙂 Ciddiyim, gerçekten hemen pes etmemek, sabırla uğraşmak gerekiyor. Her iş gibi emek isteyen bir iş. Uğraşanların sonuç elde ettiğini görüyoruz.

      Bir diğer önerim de konunuzu ve çalışma alanınızı net seçin. Şu anda Çin’den Amerika’ya Shopify ile drop shipping, Amazon Canada’dan Amazon USA’e drop shipping (retail arbitrage bence), Amazon FBA, affiliate marketing gibi birbirine yakın bir çok alan var. Tavsiyem hepsini inceleyip uygun bulduğunuza odaklanmanız çünkü her birinin yatırımı, maliyeti, harcadığınız emek farklı olabiliyor.

      Youtube kanalım henüz aktif değil, umarım çok yakında 🙂

      Şimdiden bol kazançlı drop shipping satışları dilerim.

  • Merhaba ilker bey
    benim sorum şu kredi kartı yerine hesap kartı kullansak olur mu yoksa bu sistem sadece kredi kartına mı endekslidir ?

    iyi çalışmalar

    • Hesap kartından kastınız banka debit kartı mı? Kartınız Visa/Mastercard logoluysa çalışma ihtimali yüksek, deneyebilirsiniz.

  • Merhaba ilker bey ben salehoo üzerinden mal alıp amazon üzerinden satıcam ama satıcağım ülkede kararsızım kafamda iki ülke var amerika ve kanada bu iki pazarı tanımaya çalışıyorum. Size sormak istediğim bu iki ülke açısından vergi farklılıkları nelerdir. Belli satış miktarından sonra mı vergi veriyoruz. Müşterilerin ödemesi gereken vergi var mı, varsa ne zaman yansıtmaya başlamalıyım.

    İlginiz için teşekkürler

  • İlker Bey slm,
    Şirketi açtığımız ülkede vergi ödeyeceğiz (yurtdışı şirket diyelim), ok. Web sitesinden satış yapıyoruz, sattığımız ürünün faturasını görmüyoruz. Şirket hesabındaki geliri muhasebeleştirirken neyin karşılığında göstereceğiz?
    Aklıma takılan bu soruyu yanıtlarsanız sevinirim.

    • Merhaba,
      “Sattığımız ürünün faturası görmüyoruz” kısmını anlamadım. Şirket olarak fatura kesme yükümlülüğü sizde. Sattığınız ürünler için de fatura keseceksiniz. Standart şirket işleyişi.

  • İlker Bey, ürün Aliexpressten direkt müşteriye gidiyor. Fiziki olarak bizden çıkmayan malın faturasını nasıl kesebiliyoruz?
    Ve kesilen faturayı siteden alım yapan müşteriye e fatura olarak, mail yoluyla mı gönderiyoruz?
    Sorum saçmaysa bağışlayın:)

    • Malın nereden çıktığı önemli değil, siz satıyorsunuz siz keseceksiniz faturasını. Nasıl sattığınız mal için fatura kesecekseniz, aldığınız mal için de fatura alın ki masraftan düşün. Aksi takdirde tüm cironuz kar gibi vergilendiliri. Bir mali müşavire danışın size ticaretin ve mali hareketlerin nasıl işlediğini kısaca anlatsın.

      Müşterinize faturayı email ile gönderebilirsiniz. Yurtdışında pdf faturalar basılarak işlem görebiliyor.

  • merhabalar
    iade konularında da yapılacak işlemler ve uygulanacak stratejiler hakkında bilgi paylasabilirseniz sevinirim.

  • Mrh İlker Bey
    Dropshipping ile ilgili
    1) E ticaret sitesini bireysel olarak açabilir miyiz ve nası açabilirim daha önce hiç e tşcarwt satış deneyimi ve site açılma konusunda denetimi olmayan birisi olarak biz açabilir miyiz
    2) Bireysel olarak yaptığımız satışlardan vergi ödüyor muyuz?
    3) Bu yöntemde ürün tedarikçiden müşteriye gidiyor bu arada ödenmesi gereken gümrük vergisi, ötv, KDV, gümrük sunum ve damga vergisi müşteri tarafından mı ödeniyor?
    Ben çinden takı alıp e ticaret sitelerinde satmak istiyorum fakat alacağım takılar 20-25 TL fakat bahsettiğim vergilerle yaklaşık 50-55 TL’ye geliyor üstüne biraz kar eklersem basit bir rakı 60-70 TL’ye çıkıyor.

    • 1. daha önce deneyimi olmayan biri olarak açabilirsiniz. bireysel olarak normal şartlarda açamazsınız çünkü sanal POS alamazsınız.
      2. Devletin izin verdiği kapsamda ve limitte hayır, diğer şartlarda ödersiniz, daha doğrusu şirket kimliği ile yapmalısınız satışlarınızı. Lütfen mali müşavirinize danışınız. Kanunların da sürekli değişebildiğini gözönüne alınız.
      3. Nasıl ayarladığınız ve nerden nereye satmaya çalıştığınıza göre değişir. Çin’den alıp Türkiye’ye satmayı düşünüyorsunuz gibi anladım yazdıklarınızdan. Bu durumda vergileri önceden alıp göndertme gibi bir durum çoğu satıcı için mümkün değil, ancak Amazon gibi büyük satıcılar yapabiliyor. Yani kapıya gelen ürünün vergisini müşteri ödeyecek mevcut şartlarda. Yurtdışından Türkiye’ye dropshipping de pek uygulanabilir bir yöntem değil zira müşterilerinize haftalarca ürün bekletmeniz zor olacak, Türkiye’ye girişte gümrük mevzuatı sıkı, dolarla alıp TL satmak riskli… Dropshipping’i yurtdışında yapmayı inceleyin derim.

  • İlker Bey merhaba, bu işi bu kadar sistematik bir şekilde anlatmanız ne güzel olmuş, kendi adıma teşekkür ederim size.
    Yorumlar ve yazı biraz eski tarihli olduğu için soruyorum. İşleyiş 2021 iti barı ile halen bu şekilde midir?

  • Merhaba aklima şu takildi yukarida yazmissiniz ama cevabi ya ben bulamadim ya da unutmussunuz cevaplarsaniz sevinirim
    Ürünün varması haftalar sürüyor, müşteri bekleyecek mi? Sorusunu nasil halledicez. Mesela aliexpresten tedarik ettik adrese yolladik adama 1ayda mi gidecek bu ürün genelde aliexpress geç gönderen bir firma ya hani.

    • Cevabı size bağlı olduğu için yazmamış olabilirim 🙂
      Ürünün varmasının haftalar sürüp sürmemesi size bağlı. Hızlı gönderen bir satıcıdan ürünü tedarik edebilirsiniz, ya da hızlı kargo seçeneğini seçersiniz. Buna göre fiyatlama yapabilirsiniz. Ya da ben en ucuz satacam dersiniz haftalar sürmesini müşterinize güzelce izah edersiniz.

      Müşterinizin sorun yapıp yapmaması da büyük ölçüde size bağlı. Müşterinize gönderi süresi hakkında net bilgi vermezseniz ve müşterinin beklentisinden uzun sürede teslimat yaparsanız sorun olma ihtimali yüksek tabii ki. Ayrıca satacağınız ülke kültürü de etkili. Örneğin Türkiye’deki müşterilerde aynı gün kargoda olsun 3-4 günde elime ulaşsın beklentisi büyük. Ama bu tür hızlı servis eticaretin yaygın olmadığı bir ülkede beklenti farklı olabilir.

  • İlker Bey merhaba,

    Hali hazirda bir firmada çalışmaktayım. Sirket açarsam sigorta gibi yasal durumlar nasil olacak. Kendi firmamla sorun yaşar miyim ?

    • Merhaba. Bu sorunun cevabı büyük ölçüde işvereninizde yatıyor. Teknik olarak birden fazla iş yerinde çalışabilirsiniz, ya da bir yerde çalışırken kendi şirketiniz de olabilir. Ancak mevcut şirketiniz ile yaptığınız iş akdi sözleşlemenizde yazan şartlara da uymalısınız. Yani, iş sözleşmenizde ne yazdığına bağlı olarak cevap değişir. Başka bir iş yapmanıza izin verilmiyor olabilir, verilse de yöneticileriniz böyle bir şey istemiyor olabilir.

      Sigorta konusunu mali müşavirinize sormanız daha doğru olacaktır. Şirket çalışanı iken SSK’lıyken şirket kurduğunuza Bağkur’lu duruma geçebilirsiniz, bunu sigorta uzmanlarına sorun mutlaka.

  • İlker bey. Yazılarınız harika tebrik ederim. Müşteriye giden ürün faturasını kim gönderiyor? Tedarikçi firma mı yoksa biz mı? Tedarikçi firma bizim kaça sattığımızı bilmiyor çünkü. Müşterinin de bizim alış fiyatımızı bilmemesi gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.