Vodafone Dijital Dönüşüm Zirvesi

Vodafone Dijital Dönüşüm Zirvesi 14 Mayıs’ta Haliç Kongre Merkezi’nde yapıldı.

Haliç Kongre Merkezi bu tür organizasyonlar için ideal bir salona sahip. Buna Vodafone’un muhteşem organizasyonu ve görsel hazırlığı da eklenince salon gerçekten çok ihtişamlı olmuş. Gün boyu dev ekranda sağda solda zirve ile ilgili tweet’ler akarken 2-3 farklı kamera görüntüsü ve sunumu aynı anda ekranda görmek mümkündü. Salon dışında da Vodafone’nun ve Intel, Huawei, HTC gibi zirve sponsorlarının standlarından teknolojik çözümler hakkında bilgi almak mümkündü.

Sunuculuğunu Şirin Payzın‘ın yaptığı Vodafone Dijital Dönüşüm Zirvesi Mercan Dede‘nin etkileyici açılış seremonisi ile başladı. Sahnedeki 3 boyutlu gösteri ile kendimi matrix filminde gibi hissettim. Yakında yaz tatillerine gittiğimizde otellerde gördüğümüz akşam animasyonların da bu şekilde dijital görsel içeriğe dönüşmesini bekliyorum doğrusu.

İlk oturum, Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt‘ün moderatörlüğünde yapıldı. Konuşmacıların Doğan TV Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran Symes, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay‘ın olduğu oturumda teknolojiye maksimum önem veren bir kişi olarak en çok dikkatimi çeken söz Pınar Abay’ın “Biz bankacılık lisansı olan bir teknoloji firmasıyız” idi. ING’nin mobil uygulamalarını gayet başarılı buluyordum. Şimdi bu başarının sadece yazılım ekibinin kaliteli iş yapmasından değil aynı zamanda doğru bir vizyon ve stratejiden kaynaklandığını da öğrenmiş oldum.

İlerleyen teknoloji çağında fark yaratabilmek için sadece bankaların değil bence tüm firmaların aynı şekilde düşünmesi lazım. Kendini teknoloji firması olarak konumlamayan firmaların işi zor olacak…

İkinci oturumda ise Beyaz Saray İletişim Direktörü Dan Pfeiffer vardı. Barack Obama’nın seçim kampanyası zamanında neler yaptıklarını detaylıca anlattı. Özellikle kampanyada görev almak üzere CTO atadıklarını, yazılım ekibi kurduklarını, mobil uygulamalar yapıp sadece facebook, twitter gibi bilinen popüler sosyal ağları değil pinterest, snapchat gibi tüm kanalları aktif kullandıklarından bahsetti. Türk siyasetçilerinin bu tarz yatırımlar yapmadıklarını görüyorum. Yaklaşan seçim için belki geç ama bir sonraki seçimler için teknolojik kampanya alanında siyasetçiler için büyük fırsatlar var.

Dan Pfeiffer - Vodafone Dijital Dönüşüm Zirvesi

Beyaz Saray İletişim Direktörü Dan Pfeiffer’dan siyasette sosyal medya kullanımı örnekleri

Kahve molasından sonra Vodafone Dijital Dönüşüm Zirvesi, Future Agenda Program Direktörü Tim Jones‘un “2020’de Dünya” temalı konuşması ile devam etti. Konuşmada iki nokta dikkatimi çekti. Birincisi, kişisel bilgi gizliliği ve güvenliğinin önemi (privacy) ki Tim Jones’un bir çok slaytında konu hep buraya geldi. Gizlilik, mahramiyet konuları en büyük endişe konusu gözüküyor. İkinci nokta ise 2020’de teknolojinin daha çok hayatsal konularda destek vermesinin beklenmesi. Robotlar, uçan arabalar, uzaya gidiş, 3D yazıcı vs… bunlar tamam ama Tim Jones aynı zamanda teknoloji ile gıda israfının önüne geçilebileceğini böylece bugün aç olan milyarlarca insana yemek sağlanabileceğini, küresel ısınma ile bir çok şehrin sel altında kalma tehlikesinin olduğundan bahsetti.

Tim Jones’un konuşmasından sonra Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy ve ardından Accenture Türkiye Genel Müdürü Tolga Ulutaş büyük şirketler için dijitalleşmenin ne durumda olduğundan, Türkiye’deki dijitalleşme endeksinden bahsettiler. Yarına Hazırım programı ile şirketlerin dijitalleşmesine Vodafone’un nasıl önderlik yaptığını anlattılar.

Öğlen yemeği zamanı yaklaşırken UK Wired Dergisi Editörü David Rowan‘ın “Dijital Dönüşümün 10 Kuralı” adlı konuşması oldukça ilgi çekiciydi. Dünyadan verdiği startup örnekleri aslında hayal gibi gözüken konuların neredeyse günlük yaşamımıza girmek üzere olduğunu gösterdi.

David Rowan

Wired Editörü David Rowan, teknoloji gelişimini takip etmek için dünyada en çok seyahat eden insanlardan biri herhalde

David Rowan’ın ardından Samsung Türkiye Başkan Yardımcısı Tansu Yeğen‘in “Samsung ile Dijitalleşme Deniyimi” adlı kısa bir konuşması oldu.

Öğleden sonraki oturumlar yarını tasarlama teması üzerineydi. Vodafone Global Enterprise CEO’su Jan Geldmacher, dünyadan dijitalleşme örnekleri verirken Vodafone’nun global pazarda büyüyen firmalara nasıl rekabetçi teknoloji çözümleri sunduğundan bahsetti.

Robot tasarımcısı Guy Hoffman‘ın sunumu ilgi çekici olduğu kadar endişe vericiydi bence. Guy Hoffman’ın en çok üzerinde durduğu konu Robotic User Experience idi. Yani deneyimi geliştirmek için artık robotlara sadece sesli komut vermek zorunda değiliz. Yüz ifademizi, duygusal durumumuzu anlayıp buna göre tepki verebilen robotlar geliştirilmeye başlanmış bile.

Guy Hoffman

Robotic User Experience, kullanıcı deneyiminde geleceğin konusu.

Öğrenebilen robotlar üzerine çalışmalar yapan startup’lar olduğundan David Rowen bahsetmişti. Bunun üzerine artık “Terminatör gerçek olacak mı?” yerine “Olduğunda güvende olacak mıyız?” sorusu aklımı kurcalıyor olacak.

Digital Turkey

Mike Walsh’ın dijitalleşen Türkiye izlenimi

Yarının dünyası ile ilgili son konuşmacı Fütürist Mike Walsh idi. Mike Walsh‘ın “Geleceği Bugünden Yaşayın” adlı sunumunu hazırlamak için İstanbul’da da gözlemler yaptığını çektiği bir fotoğraftan anlıyoruz: Boğaz Köprüsü üzerinde bir motorsiklet ve arkasında oturan gencin cep telefonu ile boğazın manzarasını çekmesi anı. Sunumunun sonunda da dediği gibi “Future is Now” yani geleceği beklemeyin, çabuk davranın hızlı olun mesajı bence günün en önemli mesajlarından biriydi.

Mike Walsh

Mike Walsh: Eğer tüketici alışkanlığını değiştirebiliyorsanız o zaman gerçek bir inovasyon yapmışsınızdır.

Vodafone Dijital Dönüşüm Zirvesi ile ilk Dijital Defile

Son kahve molasının ardından Arzu Kaprol ve Mercan Dede, “Moda ve Sanatın Dijitalleşmesi” başlıklı konuşmaları oldu. “Müziğin Dijitalleşmesi” konusunda da Spotify Avrupa Başkanı Jonathan Forster konuştu. Vodafone’nun Spotify ile olan işbirliği sayesinde hem Spotify’a Türkçe içerik zengin olarak girdi hem de Türkiye’deki müzikseverler dünyanın belki de bir numaralı müzik platformunu en hesaplı şekilde kullanabilir hale geldi.

Mimar ve Tasarımcı Carlo Ratti “Şehrin ve Mimarinin Dijitalleşmesi” adlı oturumda yer alırken son oturumda Gazeteci ve Yazar David Epstein “Sporun Dijitalleşmesi” konuşmasını yaptı. Türkiye’nin en akıllı stadyumu olacak Vodafone Arena’yı dört gözle bekliyoruz!

Arzu Kaprol dijital defile - Vodafone Dijital Dönüşüm Zirvesi

Bir sonraki Victoria’s Secret defilesinin Arzu Kaprol’unki gibi dijital olmasını bekliyorum.

Kapanışın ardından konuklar Arzu Kaprol ve Mercan Dede’nin hazırladığı muhteşem bir defile, daha doğrusu dijital defile izleme şansı buldu.

Bu yıl ilki yapılan Vodafone Dijital Dönüşüm Zirvesi zengin, teknolojik ve fütürist içeriği ile bence çok iyi bir başlangıç oldu. Zirveyi Vodafone İşortağım resmi sitesinden takip edebilirsiniz. Katılımın ücretsiz olduğu zirveye yaklaşık 3-4 bin kişi kongre merkezinden katılırken tüm programı online olarak canlı izlemek de mümkündü. Gelecek seneki zirveyi heyecanla bekliyor olacağım.

 

Paylaş, keyfine var!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.