2015’te Teknoloji Dünyası

2015’te teknoloji alanında gene heyecan verici gelişmeler bekliyorum. Yeni neler çıkacak ve bizleri şaşırtacak hep beraber göreceğiz. Bu arada son zamanlarda oldukça sıcak olan bir kaç konuyu takip etmeyi planlıyorum:

Beacon Teknolojileri

Beacon alanında bir çok girişim başladı. Sadece bu alana odaklanmış startup’lar kurulurken bir çok firma da ufak ekiplerle beacon kullanan çözümler oluşturmaya çalışıyor. Bu ekipler 2014’ü daha çok hazırlık yaparak, projelerini oluşturup ufak ufak pazarlama çalışmaları yaparak geçirdi. 2015’te bu projelerin piyasaya daha agresif olarak sunulacağını bekliyorum. Çok çekici bir teknoloji olsa da kısa vadede hızlı bir şekilde tutar mı hala pek emin değilim, beacon üzerine yazdığım yazıda endişelerimi paylaşmıştım. Takip etmeye devam edeceğiz…

cloud computing

Bulut Çözümleri (Cloud)

Terminoloji olarak oldukça eski olsa da bulut çözümlerini ancak 4-5 sene önce sık sık duymaya başladık. Ama o zamanlar hala geçen sene “big data” terminolojisi gibi “cloud” da herkesin konuştuğu ama tam olarak nasıl fayda yarattığını bilen çok az kişinin olduğu, pratikte sadece büyük firmaların kullandığı, ufak işletmelere henüz inmemiş bir sistemdi.

Beacon’ın tersine, cloud için hiç bir endişem yok. Apple, iCloud ile terminolojiyi zaten herkese öğretti. Aslında iCloud’un bugün iPhone üzerinden sunduğu cloud olayının en basit hali: storage. Cloud’ın asıl gücü Cloud Computing ile geliyor ki Amazon, Google gibi devlerin bireylerin bile rahatça kullanabileceği cloud computing çözümleri devreye sokmasıyla artık devasa sistemler bireysel yazılım geliştiricilerinin bile erişimine açılmış oldu. Google Cloud Computing ve Cloud Engine hakkında ayrı bir yazı kesinlikle yazacağım, computing fiyatlandırmasına bakarak bile nelerin yapılabildiği hakkında hızlıca bilgi sahibi olabilirsiniz.

Gizlilik ve Sanal Güvenlik

social media privacyTeknoloji çağının belki de en korkutucu yanı gizlilik ve güvenlik endişeleri. Her aktivitenin izlenmesi, ne zaman neredeyiz bilinmesi sorun mu? Yanlış bir şey yapmıyorsak sorun olmaması gerekiyor. Ama buradaki kritik nokta: bu bilgiler kimlerin eline geçebiliyor? Aktivitelerin, lokasyonun, iletişimin kayıt altında olduğu belli. Bu bilgilerin güvenli olarak saklanması ve kötü niyetli ellere geçmesinin engellenmesi çok önemli. Kimlik hırsızlığına (identity theft) kurban gidenlerin sayısı sürekli artıyor. 20 yıldan fazla süredir ilgilendiğim bilgi güvenliği konusunda 2015’te yeni çözüm önerileri getirip bireysel kullanıcılar için de ipuçlarını paylaşmaya devam edeceğim.

Oyunlar

Pixel bazlı oyunların popülerliğinin kaynağını merak ediyorum. Tamam kullanıcı deneyimi çok önemli ama iyi grafikle de aynı seviyede UX yapmak mümkün. Günümüzün donanımları kaliteli grafiği akıcı sunacak kadar kuvvetli, peki pixel’e dönüş neden? Bu sorunun cevabını bulabilmek için Minecraft dahil bazı pixel tabanlı oyunlara bir göz atmayı planlıyorum.

E-ticaret

Açıkcası e-ticaret genel olarak eskisi kadar ilgimi çekmiyor. Segment yapısı, akıllı hedefleme ve pazarlama, dönüşümün maksimum hale getirilmesi, kullanıcı deneyimi gibi konseptler artık benim için rutin işlemler. E-ticaret alanında etkin lojistik bence büyüyen e-ticaret firmalarının artık yatırım yapması gereken alan. Sırf bu alanda çözüm üreten firmalar kurulmaya başladı. Lojistik işinin outsource edilmesi gerçekten mantıklı. Bu işe kafa yormuş, altyapısını hazırlamış, tam entegre olabilen yazılımı ile çözüm sunan lojistik firmaları, e-ticaret firmalarının hızlanmalarına büyük katkı sağlayacaktır.

e-commerce logistics

Kullanıcı Deneyimi (User Experience)

Akıllı telefonların farklı işletim sistemli, farklı ekran boyutunda ve çözünürlüğünde o kadar çok modeli var ki (ve sürekli artıyor), tüm cihazlarda sorunsuz çalışacak mobil uygulamaları yazmak ve yazdıktan sonra da yeni çıkan cihazlarla uyumlu tutabilmek ciddi bir kaynak gerektirmeye başladı. Alternatif olarak duyarlı tasarım (responsive design) ile hazırlanacak web siteleri uzun süre güncelliğini koruyabiliyor. Duyarlı tasarımı uygulamayı basitleştiren ve kolaylaştıran framework’lere kısa süre önce bakmaya başladım. Responsive design framework’u olarak Bootstrap‘i gözüme kestirdim. Biraz pratik yapar yapmaz Bootstrap ve responsive design hakkında kısa bir yazı planlıyorum.

Sosyal Medya Takibi (Social Media Monitoring)

social media monitoringSosyal medyanın yakından takibi özellikle değerli markaları olan firmalar için çok önemli. Takibi kolaylaştıran, cevaplama arayüzü sunan bir çok çözüm ortaya çıktı, her gün yenileri de ekleniyor. Özellikle Twitter üzerine yoğunlaşan sosyal medya takibinin mükemmel uygulamalara ulaşmasında belki de tek basamak kaldı: yapay zeka semantik analiz. Şu anda bir çok sosyal medya takip uygulamasının arkasında hala manuel iş gücü var. Birileri tweet’leri olumlu mu, olumsuz mu, cevaplanmalı mı, önemli mi diye işaretliyor. Bu işaretlemenin sağlıklı bir şekilde otomatik olarak yapılabilmesi artan içerik hacmine ayak uydurabilmek için şart.

Aslında konular burada bitmiyor. Donanımdan çok yazılım dünyası ilgimi çektiğinden Arduino gibi donanım harikalarına, yeni akıllı telefonlara hiç girmiyorum bile.

Teknoloji sürprizleriyle dolu bir yeni yıl dilerim!

Paylaş, keyfine var!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.