Shopify’in kısa zamanda popüler bir altyapı haline gelmesinin nedenleri var. Shopify’da 500.000’in üzerinde e-ticaret sitesi bulunmakta ve bu sayı hızla artıyor.
Türkiye’den Shopify kullanmak mümkün olduğundan online mağaza açmak ya da mevcut online mağazasını rekabetçi hale getirmek isteyenlerin Shopify’ı değerlendirmesini öneririm.
Şimdi, gelelim neden Shopify:
Shopify, alternatiflerinden daha ucuz
Aylık 29$’dan başlayan paketlerle Shopify, yerli yabancı bir çok ücretli e-ticaret altyapısından daha ucuz bir çözüm sunuyor.
Kullanabileceğiniz nopCommerce gibi açık kaynaklı ücretsiz e-ticaret platformları da var ama bu platformların kurulumu ve kullanımı için çok az da olsa teknik bilgi gerekmekte.
Açık kaynaklı playformları geliştirmek için de bir yazılım uzmanına da ihtiyacınız olabilir. Bu da maliyetleri artıracaktır.
Açık kaynaklı kodları çalıştırabilmeniz için gereken sunucu kiralama ücretini ve güvenli ticaret için alacağınız SSL sertifikası ücretini düşündüğümüzde aslında Shopify daha ucuza geliyor.
Shopify, satış üzerinden komisyon alıyor ve bu oran seçtiğiniz plana göre %0.5 ile %2 arasında değişiyor. Oran yüksek gözükse de, standart paketteki %1 komisyon oranı aylık 30bin TL ciro yapan bir e-ticaret mağazası için 300TL’e denk geliyor. Sunduğu avantajlar düşünüldüğünde gayet makul:
- Kurulum ücreti yok
- Sunucu kiralama ücreti yok
- Yazılımcı maliyeti yok
- SSL maliyeti yok
- Sunucu bakım/güncelleme maliyeti yok
Sitenizden iyi seviyede gelir kazanana kadar Shopify ile rahatlıkla başlayıp işinizi büyütebilirsiniz. Daha sonra ihtiyaçlarınıza göre bir üst pakete geçebilir ya da Shopify’ın büyük e-ticaret siteleri için sunduğu Shopify Plus altyapısına geçiş yapabilirsiniz.
E-ticaret sitesi açmanın en kolay yolu
Biraz teknik bilginiz varsa diğer e-ticaret paketlerini de 1 gün içinde hayata geçirebilirsiniz ama Shopify kolay arayüzü sayesinde bu zamanı rahatlıkla saatler seviyesine indirebiliyor.
Eğer blog yazıyorsanız, WordPress gibi platforma aşinaysanız Shopify’a alışmanız daha da kısa sürecektir. Shopify’in yönetim paneli WordPress’inkine çok benziyor. Hatta blog altyapısı da hazır geliyor, ayrıca WordPress kurulumu yapmanıza gerek yok.
E-ticaret sitenizin içine ürünleriniz hakkında tanıtım yazılarını da blog formatında ekleyebilirsiniz. Böylece organik trafiği artıracak zengin içeriği online mağazanız ile harmanlayarak daha çok müşteri çekebilirsiniz.
Drop shipping yöntemiyle e-ticaret yapmayı planlıyorsanız da Shopify, Oberlo uygulamasıyla beraber size en hızlı ve kullanışlı drop shipping altyapısını sağlayacaktır.
Hosting ve sunucu ile uğraşmanıza gerek yok
Shopify bulut tabanlı servis olduğundan ayrıca bir sunucuya ihtiyaç duymuyor. Yani ayrıca sunucu kiralamanız ya da kurmanız gerekmiyor. Bu da hem maliyeti azaltıyor hem de sunucu kurulumu ve yönetimi gibi işlemlerden sizi kurtarıyor.
Kendi yönettiğiniz (dedike) sunucuda SSL kurulumu bile teknik bilgi gerekirecektir. Bu tür konuları Shopify kolaylaştırıyor ve teknik deneyimden uzak kişiler için kolay e-ticaret çözümü sunuyor. Alan adınızı Shopify’a bağladığınızda dakikalar içinde ücretsiz SSL aktif oluyor.
Shopfiy sunucuları sınırsız bağlantı genişliği (bandwidth) verdiğinden performans olarak da sizi hep tatmin edecektir.
Günlük yedekleme alındığından sitenizin hep açık kalacaktır. Kendi yönettiğiniz sunucuda yaşayacağınız bir problem sitenizin belli süreliğine kapalı kalmasına, satış kaybetmenize neden olabilir ama Shopify’da %99,9’luk çalışırlık taahhütü ile içiniz rahat edebilir.
Hızlı, kullanıcı dostu ve arama motoru (SEO) uyumlu
Arama motoru optimizasyonu konusunda artık web sayfalarının hızlı açılması çok önemli. Site hızının arama motorundaki sıralamalara ve satışa olan etkisi kanıtlandı.
Shopify hız konusunda oldukça iyi. Performans olarak e-ticaret mağazanızın ihtiyacı olan her türlü sunucu desteğini Shopify sağlıyor.
Shopify, mobil uyumlu sayfalar ile hem Google aramalarında size avantaj getiriyor hem de cep telefonları ile sitenize gelen ziyaretçilerinize satış yapma imkanı sağlıyor.
SEO konusunda gerek Shopify’ın standart fonksiyonları gerekse sonradan ekleyebileceğiniz eklentiler size rekabette avantaj getiriyor.
Mobil uyumlu yönetici paneli sayesinde iş yerinizde olmadığınızda da satışları ve stoğunuzu rahatlıkla cep telefonunuzdan takip edebiliyorsunuz.
Shopify’a bağladığınız alan adınızda güvenli internet (SSL) anında aktif olduğundan bu da arama motoru sıralamasında size avantaj getiriyor. Google, tümüyle SSL üzerinden çalışan siteleri önceliklendireceğini belirtti.
Neden Shopify sorusunda, Shopify’ın SEO ve mobil uyumluluk konusundaki artılarını gözardı etmemek gerekiyor.
Ek uygulamalar ile Shopify’ı geliştirmek çok kolay
Shopify’ı geliştirmek için teknik bilgiye ihtiyaç yok. Nasıl WordPress kurulu bir blog’u eklentilerle geliştirmek mümkünse, Shopify da aynı şekilde eklentilerle yeni fonksiyonlar kazanabiliyor.
Shopify’ın çok büyük bir ek uygulama mağazası var.
Örneğin Whatsapp ile paylaşma düğmesi mi eklemek istiyorsunuz? Hiç bir yazılım bilgisi olmadan bunu sağlayan ücretsiz eklentiyi kurabilir ve anında devreye alabilirsiniz.
E-posta listesi mi oluşturmak istiyorsunuz? Hemen ilgili eklentiyi kurup başlayabilirsiniz.
Siparişlerinizi, faturalarınızı mı basmak istiyorsunuz? Shopify’ın geliştirdiği sipariş basma uygulaması ücretsiz sunuluyor.
Satışlarınızı artırmak için zaman limitli indirimler mi uygulamak istiyorsunuz? Bu iş için de ücretli, ücretsiz bir çok uygulama mevcut.
Yüzlerce ücretsiz eklentinin bulunduğu uygulama mağazasında ücretli olan eklentiler de makul fiyatlarla sunulmakta.
Yeni satış kanalları ile daha fazla satış yapın
Shopify ile sadece online mağazanız değil aynı zamanda her online ortamda ve kanalda satış yapma imkanı kazanıyorsunuz.
Dilerseniz Facebook mağazanızı Facebook sayfanızda açıp satış yapabilir, dilerseniz mevcut blog’unuza “satın al” düğmesi ekleyerek direkt satış imkanı kazanabilirsiniz.
Direkt satış imkanı sayesinde Instagram gibi her tür sosyal kanaldan rahatlıkla satış yapabilirsiniz. Yeni bir mecra bulduğunuzda anında o mecrayı satış kanalınız haline dönüştürebiliyorsunuz.
Her yeni satış kanalı, potansiyel olarak daha fazla kazanmanız anlamına geliyor.
Neden Shopify? Güvenilir firma ile uzun vadeli çalışın
2004 yılında kurulmuş olan Shopify, halka açık bir firma olup hissesi New York Borsası’nda (NYSE) işlem görmekte.
2017 başında 5 Milyar Dolar şirket değerine ulaşan Shopify, dünyanın en büyük bulut tabanlı e-ticaret altyapı sağlayıcısıdır.
Dünya çapında Shopify kullanan 500,000 online mağaza olup her geçen gün artmaktadır.
Güvenilir, kendini sürekli geliştiren bir firma ile yola çıktığınızda rekabette her zaman avantajlı konumda olursunuz çünkü en iyi ile çalışıyorsunuz. Neden Shopify sorusunu cevaplarken firmanın geleceğinin parlak olması da bence önemli.
Türkiye’de ve Türkçe kullanıma uygun
Bazı e-ticaret altyapılarında Türkçe uyumu yeterli seviyede olmayabiliyor. Shopify’da, müşterilerinizin gördüğü tüm ekranları ve müşteriler ile yapılan otomatik iletişimi (örneğin e-postalar) Türkçe yapabiliyorsunuz.
Shopify’da sadece yönetim panellerini İngilizce. Sistemi verimli kullanabilmek için giriş seviyesinde İngilizce bilmeniz gerekmekte. Dilerseniz Google Çeviri ile de yönetim panellerini rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Satış yapabilmeniz için belki de en önemli nokta kredi kartı ödeme entegrasyonu. İşte burada Shopify öne çıkıyor.
Shopify, Garanti Sanal POS, iyzico ve PayU ile entegre olduğundan Türkiye’den rahatlıkla kullanılabiliyor. Dilerseniz kapıda ödeme ve banka havalesi yöntemlerini de kullanabilirsiniz. Şahıs şirketiniz varsa başka alternatif ödeme yöntemleri de mevcut. Kullanabileceğiniz ödeme kanallarını Shopify Ödeme Yöntemleri yazımda açıkladım.
Shopify Türkçe nasıl kullanılır konusundaki yazımda Shopify’ın Türkiye’de nasıl kullanılabileceğini detaylıca anlattım.
BONUS: Shopify sitenizi ücretsiz temalardan biri ile açıp kendiniz Türkçeleştirebilirsiniz. Eğer Türkçe dil desteği içeren bir tema arıyorsanız LabOrange’ın Shopify temasını tavsiye ederim. Üstelik “specialilker” kodu ile ekstra 20$ indirim alabilirsiniz.
Shopify ile online mağaza nasıl açabilirim?
Shopify’a başlamak için hemen 14 günlük ücretsiz deneme hesabınızı açabilir, Shopify’ın özelliklerini kendiniz görüp test edebilirsiniz.
Hesabınız anında aktive oluyor ve dakikalar içinde ürünlerinizi girmenizle satışa hazır e-ticaret mağazasına sahip oluyorsunuz. Mevcut POS’unuz ya da PayU, iyzico hesabınız varsa ödeme kanalını da entegre edip aynı gün ilk satışınızı yapabilirsiniz.
14 günlük deneme süresinin sonunda devam etmek istediğiniz Shopify paketini nasıl seçeceğiniz konusunda da ilgili yazımı okuyabilirsiniz.
Shopify deneyimlerinizi, soru, yorum ve önerilerinizi bu sayfadaki yorum bölümünden paylaşırsanız Türkiye’deki Shopify kullanıcıları için faydalı bir kaynak oluşturabiliriz.
Yeni e-ticaret sitesi açmayı planlıyorsanız, mevcut e-ticaret sitenizi Shopify’a taşımayı düşünüyorsanız, ya da Shopify’da olan sitenizin gelirini artırmak istiyorsanız diğer yazılarıma bakabilir ya da iletişime geçebilirsiniz.
Bol kazançlı günler dilerim!
Shopify hakkında diğer yazılarım:
- Shopify Türkiye’den Nasıl Kullanılır?
- Hangi Shopify Paketini Seçmeliyim?
- Türkiye’de Kullanabileceğiniz Shopify Ödeme Kanalları
- Türkiye’de Shopify Kullanan Siteler
- Drop Shipping Nedir? Drop Shipping Nasıl Yapılır?
İlker Bey Merhaba,
24 Ağustos 2018 tarihi itibari ile Shopify artık e-ticaret mağazası açmak için bir şirketimizin olmasını şart koşuyormuş.
Haziran ayında Shopify’ a üye olmuştum. Üye olduğumda kendime bir shopify adresi oluşturmuştum fakat sunulan paketlerden birini o zaman tercih etmemiştim (hala da tercih etmedim). Bu paketi seçmemiş olmam sizce şu aşamada shopify’ ı kullanmam için bir şirket kurmayı gerektirir mi? Ve şunu da belirtmek isterim ki, shopify adresini oluştururken daha sonra değiştiririm düşüncesi ile üzerine düşünmeden saçma bir adres oluşturdum. Bu adres değiştirilebilir mi? Son olarak, bu adres mağaza ismi olarak adlandırdığınız kısım mıdır? O takdirde Kuzey Amerika’ da satış yapmak amacı ile kullanılacağı için önemi büyük demektir.
Yoksa bu adresin bir önemi olmayıp mağaza ismi farklı bir aşamada mı oluşturuluyor?
Bilgilerinizi rica ederim. Teşekkürler…
Paket seçmediğiniz sürece mağazanız açılmaz. Shopify’ı kullanmak için şirkete ihtiyacınız yok ama kredi kartı ile ödeme almak için var. Şirket olmadan sanal POS alabilmeniz pek mümkün değil.
Adresinizi online olarak kendiniz değiştiremezsiniz, Shopify desteğe yazarak deneyebilirsiniz. Domain kullanmaya başladığınızda başta seçtiğiniz adın pek bir önemi kalmayacak.