10 Mart 2016

İlker Üstüner ile tanışın

İlker Üstüner
Ailesi ve arkadaşlarıyla keyifli zamanlar geçirmeyi seven teknoloji ve yemek düşkünü lider ve global girişimci…

Merhaba! Kişisel blog’uma hoşgeldin.

Ziyaretin için çok teşekkürler. Umarım sitemde geçirdiğin vakit keyifli ve faydalı oluyordur.

İlker Üstüner kimdir?

11 yaşındayken bilgisayarla ve bilgisayar oyunları ile tanıştım. 1987 yılında aldığım ilk bilgisayarım olan Commodore 64’ün yeri hala başka. 13 yaşıma geldiğimde 80286 işlemcili ilk PC’mi alarak PC dünyasına geçtim. Aynı zamanda Basic dili ile yazılım geliştirmeye başladım.

Üniversite yılları, internet ve online uygulama dünyasıyla tanışmam

İnternet ile 1994 yılında Boğaziçi Üniversitesi’ne girdiğimde tanıştım. 1996 yılında Superonline‘da part-time olarak Webmaster Assistant göreviyle çalıştım. Bu işimde Perl programlama dilini kullanarak ilk internet uygulamalarımı yazdım ve e-ticaret ile tanıştım. O zamanın teknolojisi, kaynakların azlığı ve zor ulaşılabilirliği ile online alışveriş formlarını Perl ile programlamak benim için bulmaca çözmek kadar keyifliydi.

İnternet evlere daha girmemişken BBS dünyasında NeverLand BBS‘i kurdum. 1000+ üyelik bir sistem ile Türkiye’deki lider BBS’lerden biri haline geldi.

Üniversitedeki zamanımın çoğunu öğrenci kulüplerinde, partilerde, briç oynayarak (okul takımında ve briç kulübü yönetim kurulundaydım) ve Bilgi İşlem Merkezi’nde online oyun (MUD) oynayarak geçirdim. Yazılım olarak da Pascal, C++ ve Delphi dillerini kullandım. 1999 yılında Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun oldum.

Mezuniyet ile kurumsal hayat-girişimcilik dengesi

İçimdeki girişimciye rağmen mezun olunca kurumsal hayatta çalışmaya başladım. (boşuna mı okuduk diye herhalde)

6’sı yurtdışında olmak üzere Citibank’ta 10 sene çalıştım. Teknoloji, Stratejik Veri Analizi, Finansal Kontrol, Bütçe ve Planlama gibi farklı departmanlarda üst düzey yöneticilik görevleri yaptım.

Kurumsal pozisyonlarda çalışırken çevremdeki e-ticaret projelerine destek verdim ve hobi amaçlı yazılım geliştirdim.

2009’da Türkiye’ye dönüp kendi Internet startup’larını kurmaya başladım. RandevuAl – online doktor randevu sistemi (Türkiye’ye uyan sistem değilmiş), FırsatOn – fırsat derleyici (fırsat sektörü battı), LuxyBox – lüks kozmetik e-ticareti (sermaye yetmedi, büyük balıklar küçükleri yuttu) projelerimde beklediğim sonuçları alamayınca kurumsal hayata dönmeye karar verdim.

2013’te Vodafone’da Kurumsal Müşteri Hizmetleri Operasyonları’nı yönetmeye başladım. 600’den fazla çalışanı yönettiğim yıllar oldu. Müşteri operasyonlarında farklı görevler aldım, İçgörü (Customer Insight) ekibini kurdum. Kurumsal kariyerimin detayları için Linkedin profilime bakabilirsin. Vodafone’da 5 sene geçirdikten sonra girişimcilikten uzak kalamayacağımı anladım.

Madem bir noktada online girişimcilik yapacağımdan eminim, neden bekliyorum dedim! Daha da büyük motivasyonum kaynağım: Özgürlük!

2018 Ağustos’u itibari ile profesyonel olarak e-ticaret danışmanlığı ve eğitimi vermeye başladım. Detaylara hakim olup en güncel bilgileri aktarabilmek için eğitimini verdiğim online iş modellerini bizzat deneyimlemekteyim.

Amacım lokasyon bağımsız çalışarak ve dijital pasif gelirler oluşturarak finansal özgürlüğün kazanıldığını göstermek.

Neler hakkında yazıyorum?

İlgimi çeken hemen her konu hakkında, politikaya girmeden yazıyorum. Kişisel sitemde ve diğer bloglarımda takip ettiğim konularla ilgili yazılar bulabilirsin: teknoloji, robotlar, veri analizi, oyun, seyahat, yemek…

Ziyaretçilerimin fayda görmesi için Dijital Pazarlama ve E-ticaret alanlarında deneyimlerimi ve ipuçlarını paylaşıyorum:

  • Dijital Pazarlama nedir, nasıl yapılır
  • Dijital Pazarlama konseptleri: İçerik Pazarlaması, SEO, online reklamcılık, funnel satış tekniği
  • E-ticaret ipuçları: Amazon, Shopify ve diğer e-ticaret altyapıları, ödeme kanalları ve dönüşüm optimizasyonu
  • Pasif gelir kaynakları: Drop shipping, affiliate marketing, e-mail marketing gibi size uyurken pazar kazandıran yöntemler
  • Analitik: Veri madenciliği, aksiyona yönlendiren ve karlılık artırıcı data yorumlama

Özellikle teknoloji alanında olmak üzere vizyonumu, fikirlerimi ve gelecek konusunda öngörülerimi de paylaşıyorum. Umarım faydalı bulur ve keyifle okursun.

Ailem ve arkadaşlarımla geçirdiğim güzel anlardan çıkan keşif, mekan ve lezzetleri okumak için Gezi ve Yemek bloguma bakabilir ya da Instagram hesabımı takip edebilirsin.

Görüşmek üzere!

İlker Üstüner

Ustuners