Teknoloji çağının ilerlemesiyle klasik mağaza anlayışından dijital ve online dünyaya geçiş, kısaca e-ticarete giriş artık ticari firmalar için seçenekten çok bir zorunluluk.
Kardeşimin 2001'de e-ticarete başlamasıyla e-ticaret deneyimim başladı. 2011'de lüks kozmetik üzerine kurduğumuz startup ile altyapıdan dijital pazarlamaya, ödeme kanallarından, müşteri hizmetlerine kadar tüm e-ticaret süreçlerini yönetme şansı elde ettim.
2017'den beri de Shopify ve Amazon üzerine çalışmalarım devam ediyor.
Deneyimlerimi güncel gereksinimler ve olanaklar ile harmanlayarak paylaşmaya çalışıyorum.
E-ticaret sitesi açmak çok kolay gözükse de, açtığınız bir e-ticaret sitesi kimsenin bilmediği ücra bir sokakta açtığınız bir mağazaya benzer. Tanıtmak için çaba göstermezseniz online mağazanıza kimse uğramayabilir. Bu zorluğu pazaryerlerine adım atarak büyük ölçüde atlatabilirsiniz.
E-ticaretin temel konseptlerine bakalım:
E-ticaret altyapısı
Online mağazamız ister kendi yazılım ekibi ile yazalım, ister hazır uygulamalar veya bulut çözümleri kullanalım öncelikle ortada bir siteniz olmalı.
Satışlarınızı Facebook gibi farklı kanallar ya da pazaryeri siteleri (marketplace) üzerinden de yapabilirsiniz ama gerçek bir marka için tek başına ayakta durabilen (standalone) bir web sitesi ile başlayın.
Hem sıfırdan e-ticaret sitesi yazmış, hem de Shopify gibi bulut çözümleri kullanmış biri olarak tavsiyem, kaynaklarınızı ve önceliklerinizi net bir şekilde belirledikten sonra kullanacağınız platformu dikkatlice düşünerek seçmeniz.
Dijital Pazarlama
Sitemiz hazır. Şimdi potansiyel müşterilerimizi çekmeye geldi sıra.
Pazarlama bütçesi harcayarak ya da SEO optimizasyonu ile organik trafik yaratarak ürünlerimizi satabileceğimiz doğru hedef kitlemizi online mağazamıza getirme sürecinde bir çok başlık var.
Online pazarlama tekniklerine Dijital Pazarlama bölümümde detaylıca değiniyorum.
Dönüşüm Optimizasyonu
İster e-ticaret sitesinin satışlarını artırmak için, ister blog'una gelen ziyaretçilerden e-posta toplamak için olsun dönüşüm optimizasyonu (Conversion Optimization) verimlilik artırmak için gereken odak noktalarından biri. Hem dijital reklamcılıkta hem de kullanıcı deneyimi uygulamalarında dönüşümleri takip edip artırmak için aksiyon alarak rakiplerin önüne geçmek mümkün.
Dönüşüm optimizasyonu yapılmadan işletilen bir e-ticaret sitesi boşa akan musluk gibidir. Sitenize gelen trafiği o anda satışa çeviremezseniz ya da en azından ileride çevirmek üzere müşteriye ulaşım bilgilerini alamazsanız akan suya güle güle diyebilirsiniz.
Çoğu firma tarafından lüks, pahalı bir yatırım olarak gözükse de doğru şekilde yatırımın getirisi hesaplandığında (ROI) dönüşüm optimizasyonunun ne kadar gerekli olduğu ortaya çıkıyor.
Düşünün, sitenize gelen trafiğin %1'i yerine %2'sine satış yaparsanız cironuzu iki katına çıkarabilirsiniz. Hem de hiç ek reklam yatırımı yapmadan.
Kullanıcı Deneyimi
Dönüşüm oranlarını pozitif etkileyen konseptlerden biri de kullanıcı arayüzü ve deneyiminin etkin olması.
Sadece online değil offline hayatımızda bile sürekli artan bir önem kazanan kullanıcı deneyimine yatırım ile rakiplerinizden farklılaşabilir, daha da önemlisi müşterilerinizle verimli bir etkileşim kurabilirsiniz.
Pazaryerleri
Kendi sitenizden satış yapabilmek için müşteri trafiğine yani yüksek pazarlama yatırımlarına ihtiyaç varken pazaryerleri (marketplaces) mevcut kullanıcı trafiği ile oyunun kurallarını değiştiriyor.
Dışardan trafik çekmek yerine pazaryerinde ürününüzü ön plana çıkarmak için uğraşmak gerekiyor. Ürünün sunumu, müşteri memnuniyeti, markalaşmak, rekabet... tüm bunlar pazaryeri dinamiklerine göre şekilleniyor.
Global olarak Amazon, pazaryeri konseptinde dünya lideri. Ben de 2 yılı aşkın süredir Amazon'u hem dropshipping hem FBA alanlarında deneyimliyorum.
E-ticaret deneyimlerim ve önerilerimi içeren yazılarım: