Domainini 2008’de almış olduğum SiberBiber projemi 24 Haziran 2016’da hayata geçirdim.
SiberBiber’in çıkış hikayesini ve amacını kısaca anlatayım.
Lezzetli yemekler tatmak, doğa içinde vakit geçirmek ve yeni yerler keşfetmekten keyif alıyorum. IlkerUstuner.com kişisel blogumda yıllardır gezi dahil tüm ilgi alanlarım hakkında yazıyordum. Ama burada yemek, gezi, teknoloji, dijital pazarlama, nostalji, oyun üzerine yazılarım, üstelik bazısı Türkçe bazısı İngilizce olunca hedef kitlemi netleştiremez oldum.
Markamın hedef kitlesinin net olması gerekiyordu.
Sitemi gezi paylaşımlarım için takip edene bir hafta sonra teknoloji üzerine yazı gitmesi, sonraki hafta İngilizce bir yazı gitmesi verimli olmuyordu.
2016’da yazılarımı temalarına göre sitelere bölmeye, her bir tema için yeni bir marka oluşturmaya karar verdim.
Elimdeki domain’lere şöyle bir bakıp gezi ve yemek aşkımı temsil edecek bir marka ararken “SiberBiber.com” domainini seçmem zor olmadı. Acı yemeği de severim 🙂
Haziran 2016’da daha önceden yazmış olduğum 13 gezi ve lezzet yazımı taşıyarak SiberBiber markamı canlıya aldım.
Mevcut yazıları doğru yönlendirmeler kurarak taşıdığım için hiç bir trafik kaybı yaşamadım. Böylece SiberBiber güzel bir ivme ile yayına başlamış oldu.
SiberBiber’in amacı ne?
Keyifli anlar paylaştıkça güzeldir. Paylaşmaya değer lezzetleri ve mekanları yazılarımda anlatıyorum.
Gezginler için bir rehber sayılabilir ama daha çok günlük gezicilere hitap ediyor. Hafta sonu ailesiyle doğa içinde kahvaltı yapmak isteyenler, günübirlik arabayla gezintiye çıkanlar…
Mekanların tarihi, ince detaylarını değil, pratik bilgileri sunmaya çalışıyorum. Derin bilgi içeren gezi blogları ile yarışmıyorum.
SiberBiber, benim için sadece gezi ve lezzet paylaşım blogu değil. Aynı zamanda bir markalaşma ve içerik pazarlaması projesi.
İçerik pazarlaması alanında bir çok konsepti test etme imkanı buluyorum:
- Hedef uzun anahtar kelime (Long-tail keywords) seçimi
- Sayfa içi optimizasyon (On-Page SEO) ile organik arama sonuçlarında ilerleme
- Reklam harcaması yapmadan ve link almadan trafik oluşturma
- Google Analytics’in Search Console entegrasyonunun etkin kullanılması
- Instagram ve Facebook kanalları ile Sosyal medya etkileşimi
- Optin toplama yöntemleri ve E-posta pazarlama stratejileri
Çok sık yazmıyorum, ayda ortalama 1-2 yazı ekliyorum. (Grafikte görebilirsiniz)
Gezmiş olduğum ama yazmaya fırsat bulamadığım yerler de var ama acelem yok. Verileri inceleyip en az sayıda yazı ile maksimum verimi almayı hedefliyorum.
Analitik ve Trafik Verileri
Bodrum yolu yazıları gibi yaz tatilcilerinin oluşturduğu trafiğin yaz sonu kesilmesi ile 2016 Eylül gibi bir düşüş oldu.
Düşen trafiği yeni eklediğim bir kaç yazının arama sonuçlarında tırmanmasıyla toparladım.
SiberBiber’in 11 aylık ziyaretçi verisi. 2016 yaz sezonu bitimiyle düşen trafiğimi yeni yazılarımla destekledim. 2017 yazına çok daha hazır giriyorum.Güzel yanı 2017 yazında, arama sıralamasını kaybetmezsem Bodrum yazılarım tekrar trafik zıplatması getirecektir.
Yeni eklediğim her yazı yaklaşık olarak ikinci ayının sonunda arama sonuçlarında ilk sayfalara giriyor. Üçüncü ayın sonunda hedef anahtar kelimemde ilk beşe girebiliyorum ve takip eden aylarda da ilk üç sırada yer kapıyorum.
Hedef anahtar kelimemi nasıl seçiyorum diye soruyorsanız detaylı şekilde ilgili yazımda anlattım.
Her yeni yazının belli bir süre içinde yükselmesiyle sitenin toplam trafiği düzenli bir şekilde artıyor.
Doğru hedeflenmiş ve içerik olarak ziyaretçiyi tatmin eden bir yazı kolay kolay arama sıralamasında düşmez. Trafiği sezonsal etkilerden dolayı azalıyor olabilir ama sıralamanızı koruduğunuz sürece bu doğal sürece kaygılanmanız gerekmez.
SiberBiber’in Hedefi ve Gelecek Adımlar
SiberBiber’i içerik pazarlaması deney tahtam olarak sürdürmeyi planlıyorum.
Dijital pazarlama tekniklerini doğru uyguladıkça yazı başına düşen trafiği ve dolayısı ile site toplam trafiğini düzenli olarak artırabileceğimi düşünüyorum.
İçeriği sayısal olarak değil, kalite açısından zenginleştirmek hedefim. Yılda yaklaşık 10 kaliteli yeni yazı eklemeyi planlıyorum.
Şimdiye kadar pek de aktif kullandığımı söyleyemeyeceğim sosyal medya kanallarından da trafik oluşturmak önümüzdeki dönemdeki hedefim. Bu amaçla mevcut Instagram hesabımı (ustunerilker) SiberBiber’e adadım ve Facebook’ta da Mart 2017’de SiberBiber için bir sayfa açtım.
Google’a “SiberBiber” yazdığımda ilk sıralarda sitemden sonuçlar getirmesine rağmen “sibel biber mi demek istedin?” demeyip markamı tanıyacağı günü de iple çekiyorum.
Kısaca, gezip gördüklerim, keyifle yediklerim dijital vizyonuma da katkıda bulunsun diye uğraşacağım 🙂