iBeacon Nedir? iBeacon ile Tanışalım

Apple iOS 7 lansmanında iBeacon adı verilen ve Bluetooth 4.0 teknolojisini kullanan yeni bir protokolü tanıttı.

iBeacon nedir sorusunu bileşenlere bakarak cevaplayalım.

iBeacon uygulamaları iki ana bileşenden oluşuyor:

1. Fiziksel Verici: Beacon (Donanım)
Birçok yerli ve yabancı üretici Apple’ın iBeacon teknolojisini kullanan vericiler üretmeye başladı. Bu vericiler yaklaşık 3cmx3cm gibi küçük boyutlarıyla mağaza reyonları gibi alanlara yerleştirmeye oldukça uygun.

Bluetooh Low Energy (BLE) teknolojisini kullanarak küçük bir pil ile 6 aydan 2 yıla kadar rahatlıkla çalışabilmektedir.

ibeacon nedir: iBeacon verici

iBeacon vericileri oldukça küçük ve şık tasarıma sahip.

2. Telefon uygulaması (Yazılım)
Akıllı telefonlara yüklü uygulamalar ile yerleştirilmiş beacon’lar hassas konup belirlemesi yapabilmektedir.

Örneğin mağaza içinde dolaşırken önünde bulunduğunuz reyona göre promosyon ürünü uygulama ekranınıza çıkartabilir.

Herşey gene yazılımda bitiyor

Beacon teknolojisindeki önemli nokta verici konumunda olan beacon’ların aslında tek görevinin orada olduğu bilgisini vermek olduğu. Telefondaki uygulamalar beacon’dan başka bilgileri de alabilir ama genel uygulama beacon’dan gelen id bilgisini kullanıp buna göre içerik sunumunun ve aksiyonların telefondaki ya da ana sunucudaki yazılım tarafından karar verilmesi şeklinde ilerliyor.

O yüzden beacon uygulamalarının kuvvetli server-side veritabanı uygulamaları ile desteklenmesi önemli. Bu hem client uygulamalarının boyutunu küçültecek hem de uygulamaları teknolojiyi destekleyen tüm cihazlara yaymayı kolaylaştıracak.

Aynı şekilde yüksek kullanıcı deneyimi sunan kontrol panellerinin sağlanması da önemli. Etkili bir kontrol paneli olmadan beacon’ınızı rahatlıkla kontrol edip, anlık promosyon gibi değişiklikleri kendiniz devreye sokmanız zor olacaktır.

Bluetooth Low Energy (BLE) mi Near Field Communications (NFC) mı?

BLE’nin NFC’e karşı bence en önemli özelliği menzilinin daha geniş olması ve vericiye olan uzaklığın tespit edilebiliyor olması. Buna karşı NFC’nin pile ihtiyaç duymaması, çok daha ucuz olması gibi avantajları var.

İki teknolojiyi karşılaştıran güzel bir infographic buldum, detayları grafikten inceleyebilirsiniz.

BLE vs NFC infographic

iBeacon: Bu sefer tutacak mı?

Yakınlık (proximity) ve lokasyon (location) teknolojileri ile uzun zamandır birşeyler yapılıyor. NFC’nin 10 seneden fazla geçmişi var. Birçok kullanım alanı var ama bunlar perakende alanı için çok elverişli değil, günlük hayatımızda pek de karşılaşmıyoruz.

iBeacon’un yaygınlaşmasında bir engel ise yazılan uygulamaların telefona indirilmesi gerekmesi.

Kurum içi çözümlerde kullanıcılara indirtmek değil, kurum tüm çalışanlarına uygulamayı kurduracaktır.

Müşterilerinize kurdurmak ise aynı kolaylıkta olmayacaktır. Nasıl çoğu lokasyon tabanlı uygulama bir şekilde Foursquare ve Instagram platformlarına kaydıysa bütün beacon işlemleri için tek bir uygulama olursa kullanıcılar rahat edecektir.

Bir de telefonda bluetooth’un açık olması gerekmesi konusu var. Ben dahil birçok kişi pil ömrünü azalttığı için bluetooth’u kapalı tutmakta. Aslında BLE’in pil ömrüne çok az negatif etkisi var. O yüzden Apple’ın BLE’i normal bluetooth’tan ayırıp ayrıca açılır/kapanır yapması yerinde olur.

Teknolojinin tutup tutmaması bence teknik özelliklerine değil ihtiyaca cevap verip vermemesine bağlı.

iBeacon perakende mağaza sahipleri için güzel bir seçenek. En basitinden promosyonlarını reyonlara göre yönetip potansiyel müşterilerinin dikkatini çekmelerine olanak verecek bir teknoloji.

Peki ya müşteriler?

Müşterilerin ne ihtiyacına cevap veriyor?

İşte bence “tutacak mı?” sorumuzun cevabı burada yatıyor. Bu iBeacon nedir’den daha da önemli bir soru.

Müşterilerin ihtiyacını tespit edip bunu adresleyen ve iyi bir deneyim ile çözüm sunan uygulamaların tutmaması için bir sebep yok. Ama iBeacon teknolojisi kullanacağız diye müşteriler yerine sadece işletme sahiplerine odaklananların işi zor olacaktır.

Paylaş, keyfine var!

One thought on “iBeacon Nedir? iBeacon ile Tanışalım”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.